Икономическите кризи, които засегнаха световната икономика през последните две години,

...
Икономическите кризи, които засегнаха световната икономика през последните две години,
Коментари Харесай

Световният пазар на селскостопанската техника продължава да расте

Икономическите рецесии, които засегнаха международната стопанска система през последните две години, не съумяха да спрат процеса на развиване на селскостопанската машинизация. През деветте месеца от януари до септември 2022 година пазарът остана с по-големи размери, в сравнение с преди пандемията от 2020 година, макар че сред края на тази година и първата част на 2023 година секторът се чака да бъде обиден от инфлацията и геополитическата неустановеност, заяви Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия - " ФедерУнакома " (FederUnacoma), съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2020 година, унищожен от коронавирус пандемията с насилственото прекъсване на индустриалните действия и забавянето на цялата система на търговия, превоз и логистика, международният пазар на трактори се задържа добре като цяло, затваряйки с нарастване от 7,7 % (2 200 000 новорегистрирани трактора). През 2021 година имаше очебийно възобновяване с забележими нараствания в Съединените щати (+10 процента), Индия (+13 процента) и Европа (+16,6 процента), само че експанзивната фаза изключи Китай, към момента борещ се с изключителната обстановка с Ковид-19 и обвързваните с нея ограничавания, както и с неприятната вътрешна икономическа обстановка.

Като цяло пазарът на селскостопански машини набъбна с към 13 % през 2021 година В лицето на сериозната политическа и икономическа рецесия, провокирана от войната сред Русия и Украйна, със зашеметяващото повишаване на инфлацията, цената на силата се повишава до немислими равнища и продължаващите компликации с наличността на първични материали, както и разноските за логистика и превоз, селскостопанските машини въпреки всичко поддържаха положителни равнища на продажби.

Според данните, оповестени от " ФедерУнакома ", през деветте месеца от януари до септември 2022 година в Индия са били продадени 665 000 трактора, което подхожда на спад на единствено 2,3 % в съпоставяне със същия интервал на 2021 година През същия интервал американският пазар записва 210 000 единици, което е спад от 14,3 % по отношение на 2021 година, само че с размер на продажбите, който към момента е по-висок от равнищата преди Ковид-19.

Европейският пазар също наподобява на положителни равнища, въпреки и измъчен от утежняването на общата икономическа обстановка (-7,6 % през първите девет месеца на 2022 г.). Водещи страни като Германия и Франция се държат относително добре през деветте месеца: Германия отбелязва спад на тракторите от 7,4 %, поддържайки размер на продажбите (23 400) по-висок от равнището преди коронавирус от 2019 година Франция записва спад от 4,5 % (23 500 единици, по-висока от цифрата преди коронавирус за 2019 г.), до момента в който по-малките пазари като Чехия, Унгария, Сърбия и Хърватия демонстрират видимо нарастване.

В Китай пазарът продължава негативната си фаза през 2022 година, породена от неподходящите общи стопански условия (-1 % продажби на трактори през първото тримесечие на 2022 година след -20 % през 2021 г.).

" Общата пазарна наклонност удостоверява, че търсенето на селскостопанска машинизация в този момент е константа в международния стопански сюжет. Очакванията на агромеханичните предприятия са, че пазарът бързо ще се върне на правия път незабавно щом икономическата обстановка се усъвършенства ", означи президентът на " ФедерУнакома " Алесандро Малаволти. Той добави, че в края на краищата селскостопанският бранш ще нарасне в международен мащаб през идващите години, с цел да отговори на потребностите на население, което ще се усили от 7,8 милиарда през 2021 година на 8,6 милиарда през 2031 година (почти милиард повече единствено за 10 години).

През идващото десетилетие се чака международното селскостопанско произвеждане да нарасне със 17 %, движено основно от Китай, следван от Индия и други страни от азиатско-тихоокеанския район. Африка на юг от Сахара също ще усили индустриалния си потенциал. Очаква се нарасналите добиви да доведат до растеж в производството на зърно, макар че месото ще означи максимален прогрес. Птиците ще набъбнат с 16 % през идващите 10 години, а свинското със 17 %. Като цяло се пресмята, че международното произвеждане на месо ще доближи 377 милиона тона (+15 процента) през 2031 година, с цел да отговори на търсенето, идващо основно от разрастващите се страни, както и от нововъзникващите пазари. Селското стопанство и отглеждането на животни ще имат по-широко географско систематизиране, защото доста страни ще са склонни към по-голяма автономност в доставките, отчасти намалявайки зависимостта от петте сегашни огромни производители на планетата, а точно Китай, Съединени американски щати, Европейски Съюз, Бразилия и Русия, или най-малко това е сюжетът, разказан в отчетите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ФАО.

Най-накрая се отбелязва, че в случай че в нововъзникващите и разрастващите се пазари технологиите са ориентирани главно към увеличение на производството, в по-напредналите страни, и изключително в Европа, софтуерните нововъведения са ориентирани основно към устойчивостта на околната среда и опазването на естествените запаси, съгласно модел, систематизиран в Зелената договорка и въведен в деяние с ограниченията на новата Обща селскостопанска политика. На този декор се прави оценка, че пазарът на селскостопанска машинизация може да нарасне доста през идващите години. Данните от планирането на износа за международната търговия със селскостопански машини демонстрират, че се чака това да нарасне с 5,7 % сред 2023 година и 2026 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР