Икономическите и потребителските нагласи в Европейския съюз се подобриха слабо

...
Икономическите и потребителските нагласи в Европейския съюз се подобриха слабо
Коментари Харесай

Слабо подобрение на икономическите нагласи в ЕС през ноември, леко понижение в България

Икономическите и потребителските настройки в Европейския съюз се усъвършенстваха едва през ноември. Въпреки умереното усъвършенстване за втори следващ месец, последните данни допускат, че както бизнесът, по този начин и потребителите остават в известна степен песимистично настроени значително заради въздействието на възходящите разноски за заеми и непрекъснатия инфлационен напън, демонстрират данни от последното ежемесечно изследване на Европейската комисия.

Индикаторът за икономическите настройки (ESI) в еврозоната се увеличи през ноември с 0,3 пункта до 93,8 пункта, а в границите на целия Европейски Съюз - с 0,5 пункта до 93,7 пункта.

Подобрението на икономическите настройки се дължи на по-високото доверие измежду потребителите и строителните мениджъри. Доверието в промишлеността, търговията на дребно и услугите обаче остава като цяло без смяна по отношение на октомври.

Сред най-големите стопански системи в Европейски Съюз, знакът ESI се усъвършенства в Нидерландия (с 2,9 пункта), Франция (с 2,0 пункта) и Полша (с 1,7 пункта), до момента в който се намали в Испания (спад с 1,5 пункта) и в по-малка степен в Германия (с 0,5 пункта) и Италия (с 0,3 пункта).



Очакванията за продажните цени се намалиха в индустриалния бранш и продължиха спада си в търговията на дребно. За разлика от това се ускориха упованията за повишение на продажните цени измежду мениджърите на услуги и строителството.

Показателят за потребителското доверие в Европейски съюз пък се увеличи през ноември до -17,5 от -18,6 пункта месец по-рано, а в границите на еврозоната - до -16,9 от -17,8 пункта през октомври.

Индикаторът на упованията за заетостта (EEI) обаче се намали едва през ноември заради по-малко оптимистичните проекти за заетостта измежду мениджърите на услуги, които бяха единствено отчасти обезщетени от малко по-оптимистични проекти за работните места в индустрията и строителството. Плановете за претовареност измежду мениджърите в търговията на дребно остават непроменени. Очакванията на потребителите за безработица, които не са включени в главния знак, също се утежниха едва.

Индексът EEI за еврозоната спадна през ноември до 102,1 от 102,8 пункта през април, а в целия Европейски Съюз - до 101,8 от 102,3 пункта.

За разлика от осреднените трендове в Европейски Съюз, показателят на икономическите настройки за България се намали през ноември до 105,5 пункта от 107,0 пункта през октомври, демонстрира последното изследване на Европейската комисия.

Според Европейска комисия има утежняване на настройките в българската промишленост (спад на съответния показател до -1,5 от +1,4 пункта месец по-рано), само че усъвършенстване в строителството (до -0,9 от -1,7 пункта), в търговията на дребно (до 14,1 от 11,3 пункта) и в бранша на услугите (до 15,2 от 14,1 пункта).

По-рано през днешния ден Националния статистически институт (НСИ) също регистрира известно намаляване на стопанската обстановка в нашата страна през месец ноември.

Индексът на потребителското доверие в България също не следва общата наклонност в Европейски Съюз, като през ноември се намалява едва до -19,9 пункта от -19,4 пункта през октомври.

Индикаторът на упованията за заетостта (EEI) пък се покачва леко през ноември до 118,6 от 118,4 пункта месец по-рано.

Въведеният преди време нов индикатор на Европейската комисия за икономическа неустановеност пък спадна през ноември в Европейски Съюз до 21,8 от 22,2 пункта през октомври, а в границите на еврозоната - до 22,4 от 22,7 пункта.

Показателят на Европейска комисия за икономическа неустановеност в България също се утежни през ноември до 5,1 от 5,7 пункта месец по-рано.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР