Икономическата ситуация в Турция никак не е розова. Турската лира

...
Икономическата ситуация в Турция никак не е розова. Турската лира
Коментари Харесай

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Икономическата обстановка в Турция по никакъв начин не е розова. Турската лира всекидневно се обезценява и решително лети към бездната, а централната банка не смее да я отбрани, като увеличи главната рента, поради безапелационната възбрана на президента Реджеп Ердоган.

Експортно насочената стопанска система на страната се крепи на задължения в непозната валута, а отслабващата лира ги прави все по-скъпи. Конфликтът със Съединени американски щати е изключително тежък удар за мощно доларизираната Турция.

Но обстановката може да се утежни още повече. Страната има външен дълг от 179 милиарда $ с падеж до юли 2019 година, който се равнява на съвсем 1/4 от годишната й икономическа продукция. Турция би трябвало да изплати този дълг и има единствено 11 месеца разполагаем.

Анкара дължи към 146 милиарда $ от тази сума на частния бранш, изключително на банки. Правителството би трябвало да изплати или да удължи периода на погашение на 4.3 милиарда $ от тях, а останалите са заеми на компании от обществения бранш, оповестява американската банка JPMorgan, представена от Reuters.

Проблемът излиза на напред във времето, защото лирата се намали с над 40% тази година на фона на опасения за политическа интервенция в паричната политика и спора със Съединени американски щати поради задържането на американския свещеник.

Сривът на валутата породи страхове, че фирмите може да имат компликации при погасяването на задълженията си в непозната валута и засегна акциите на европейските банки, които са измежду главните кредитори на Турция.

Миналата година JPMorgan предизвести, че външния дълг на страната като % от брутния вътрешен артикул се приближава до рекордно високите равнища, следени тъкмо преди финансовата рецесия от 2001-2002 година

" Финансовите потребности през идващите 12 месеца са огромни, а достъпът до пазарите става спорен ", настояват от американската банка.

Турската страна и бизнес би трябвало да платят 32 милиарда $ до края на 2018 година, съгласно изчисленията на JPMorgan, основани на данни от централната банка. Големите заплащания стават изискуеми през септември, октомври и декември.

" Тъй като интернационалните банки евентуално най-малко отчасти ще понижат експозицията си към Турция, удължаването на главницата може да е предизвикателство за някои сдружения ", предизвестяват от банката.

Въпреки това, фирмите наподобява имат задоволително външни активи за покриване на валутните отговорности, а към 47 милиарда $ от заемите с дълъг падеж са под формата на търговски заеми, които са релативно лесни за предоговаряне.

Приблизително 108 милиарда $ от общите средства, дължими до юли 2019 година, обаче са под огромен риск. " При ненадейно прекъсване на финансовите потоци ще се усилят рисковете за предоговаряне, а финансирането на недостига по настоящата сметка ще бъде мъчно ", настояват от JPMorgan. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР