Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз остана

...
Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз остана
Коментари Харесай

Евростат: Икономическият растеж в еврозоната и целия ЕС остана слаб в края на 2018 г.

Икономическата агресия в еврозоната и в целия Европейски съюз остана слаба през последното тримесечие на 2018-а година, запазвайки най-ниското движение на напредък от четири години насам, реализирано през третото тримесечие, демонстрира експресна оценка на Евростат, представена от БНР. Това удостоверява, че европейската стопанска система продължава да страда от комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и останалия свят, както и от по-слабия стопански напредък в Китай и в световен проект, което води до намаляване на европейския експорт и до утежняване на потребителските и бизнес настройки на остарелия континент.

Според предварителна оценка на Евростат, оповестена в четвъртък, комбинираният БВП на 19-те страни - членки на еврозоната се усили през четвъртото тримесечие на 2018-а година с едвам 0,2% по отношение на предходното тримесечие, когато също набъбна с 0,2%. Това е второ следващо тримесечие, в което е отчетно най-слаба икономическа агресия от интервала април - юли 2014-а година насам, когато Брутният вътрешен продукт на еврозоната също набъбна с 0,2 на 100.

Спрямо година по-рано растежът на Брутният вътрешен продукт в еврозоната през трите месеца до края на декември се забави до едвам 1,2% от 1,6% през третото тримесечие, като за цялата 2018-а година икономическата агресия в района на единната валута се забави до 1,8% от 2,4% през 2017-а година, когато беше регистриран най-солиден напредък в границите на последното десетилетия.

Евростат показа предварителни данни, показващи едва движение на напредък и в целия Европейския съюз. Според експресната оценка на европейската статистика, Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз набъбна и през последното тримесечие на 2018-а година с 0,3% след подобен слаб напредък през третото тримесечие, до момента в който растежът на годишна база се забави в края на предходната година до 1,5% от 1,8% през интервала юли - септември. За цялата миналата година Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз набъбна с 1,8 на 100.

По-рано през днешния ден италианската статистика Istat показа предварителни данни, показващи че трета по мощ стопанска система в еврозоната е изпаднала в " техническа криза " през последното тримесечие на 2018-а година. Брутният вътрешен продукт на Италия се намали през трите месеца до края на декември с 0,2% след намаляване с 0,1% през третото тримесечие, като свиването на стопанската система за второ следващо тримесечие е по формулировка " техническа криза ". Икономическият напредък на Италия на годишна база се забави внезапно през последното тримесечие на 2018 до едвам 0,1% от агресия с 0,6% през третото тримесечие.

В същото време има известно ускорение на растежа на испанската стопанска система в края на предходната година. Според предварителни данни на Ine Брутният вътрешен продукт на Испания набъбна през четвъртото тримесечие с 0,7% по отношение на третото, когато се увеличи с 0,6%, като на годишна база испанският стопански напредък стабилизира на равнище от 2,4 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР