Икономическата активност в еврозоната се ускорява изненадващо през ноември благодарение

...
Икономическата активност в еврозоната се ускорява изненадващо през ноември благодарение
Коментари Харесай

Изненадващо ускоряване на бизнес активността в еврозоната

Икономическата интензивност в еврозоната се форсира изненадващо през ноември с помощта на внезапно усъвършенстване на активността в областта на услугите, защото потребителите наподобява пренебрегват новата COVID вълна, заляла Европа, както и растящите цени, демонстрират предварителни данни от последното изследване на организация IHS Markit. От данните излиза наяве, че общият показател на мениджърите по покупките (PMI) е повишен през ноември до 55,8 пункта от 6-месечното октомврийско дъно от 54,2 пункта и упования за намаляване към 53,2 пункта.

" По-силната агресия на бизнес интензивността през ноември се опълчи на упованията на икономистите за закъснение, само че е малко евентуално да предотврати еврозоната да претърпи по-бавен стопански напредък през четвъртото тримесечие, изключително откакто възходящите случаи на Covid-19 наподобява ще провокират нови разстройства в стопанската система през декември ", посочи основният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън, съобщи БНР. 

Промишленият PMI показател също се е повишил едва до 58,6 от 58,3 пункта месец по-рано, а аналогичният показател в областта на услугите се е ускорил внезапно до 56,6 пункта от 54,6 пункта през октомври, надвишавайки значително осредните упования за намаляване към 53,5 пункта.

Бъдещият оптимизъм обаче отслабва, защото възобновените локдауни в редица европейски страни евентуално ще имат по-голямо отрицателно влияние върху услугите през идващите дни и седмици. Следователно показателят на бизнес упованията е понижен през ноември до 66,6 от 69,0 пункта, достигайки най-ниско равнище от февруари насам. Проблемите с веригите на доставки, породени от пандемията, наред с дефицита на водачи на камиони, пък водят до повишаване на общия ценови PMI показател до 75,9 от 73,2 пункта, достигайки най-високо равнище от началото на това изследване от средата на 1998 година насам.

И двете водещи стопански системи от еврозоната - немската и френската, регистрират напредък на бизнес интензивността през ноември. Общият PMI на Германия се увеличи до 52,8 от 52,0 пункта, като промишленият PMI показател се намали едва до 57,6 от 57,8 пункта, до момента в който показателят в областта на услугите набъбна до 53,4 от 52,4 пункта. А общият френски PMI показател пък скочи през ноември до 563 пункта от 54,7 през октомври, като промишленият показател се усъвършенства до 54,6 от 53,6 пункта, а PMI показател на услугите набъбна внезапно до 58,2 пункта от 56,6 пункта месец по-рано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР