II група на Купа Дейвис, България – Южна АфрикаАлександър Донски/Александър

...
II група на Купа Дейвис, България – Южна АфрикаАлександър Донски/Александър
Коментари Харесай

Безгрешни: България е на плейоф за група I след 3-0 срещу Южна Африка


II група на Купа Дейвис, България – Южна Африка
Александър Донски/Александър Лазаров – Лейтън Кронйе/Рейвън Клаасен 6-3,


Тандемът Александър Лазаров и Александър Донски подпечата успеха на България в мача против Южна Африка от Група II на Купа Дейвис. В дуела на двойки, който откри програмата в съботния ден, националите победиха тандема на гостите, включващ втората им ракета на сингъл Лейтън Кронйе и достигалия до №7 на двойки Рейвън Клаасен след 6-3,

Двамата съименници демонстрираха отличен отличен синхрон и справедливо стигнаха до скъпия триумф. Така след двете безапелационни победи на сингъл в петък оставащите два дуела на сингъл в съботния ден са напълно протоколни.

За родните тенисисти това е втора победа през годината след тази над Парагвай при започване на сезона. Това им обезпечава и присъединяване в плейофите за група I при започване на 2022-а. На процедура България доближава до толкоз високо ходило в отборния шампионат за първи път от 1988-а, когато отборът ни за последно е част от група I.

Мачът на двойки стартира чудесно за Лазаров и Донски, които водеха с 3-0 при първата отмора, макар че и трите гейма бяха доста равностойни. След постигнатия пробив те трябваше да отразяват три благоприятни условия за рибрейк.

Оттам насетне двамата нямаха никакви проблеми на сервис. Следващите им два сервис гейма приключиха без изгубена точка. Сетът можеше да завърши още на началния удар на Клаасен, когато „ лъвовете “ доближиха до сетбол. Съперниците оцеляха, само че по-късно първата част завърши с първия сетбол на сервиса на Донски.

Вторият сет бе много по-оспорван, като първите шансове за пробив се откриха пред Лазаров и Донски при 4-4. Те обаче не съумяха да се възползват от отличната опция и Кронйе и Клаасен още веднъж излязоха напред в резултата. Българското дуо възвърне равенството при 5-5, само че незабавно по-късно дуелът бе пресечен поради мощния дъжд в София. След няколко отлагания в последна сметка бе решено играта да бъде възобновена в неделя.

При възобновяването на играта статуквото не се промени – и двата тандема завоюваха подаванията си и по този начин се стигна до тайбрек. В него южноафриканците стигнаха до мини-брейк след нападателен ретур уинър, само че незабавно по-късно Александър Лазаров изненада излизащия на мрежата Клаасен с отличен бекхенд и изравни резултата за 2-2.

Кронйе още веднъж опита да пласира ретур уинър, само че този път изпрати топката в навън и българското дуо реализира поврат, повеждайки с 4-3. Донски донесе мачбол на България след ас, само че той бе пропуснат след доста добра игра на мрежата на Кронйе и Клаасен. Веднага по-късно обаче Кронйе позволи двойна неточност, като този път Донски и Лазаров не пропуснаха опцията да приключат мача и победиха с 6-3, 7-6(6), носейки успеха на България в дуела.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР