Играта на раздаванеОт гледна точка на закона всички банки, работещи

...
Играта на раздаванеОт гледна точка на закона всички банки, работещи
Коментари Харесай

Руските банки продължават да се управляват от чужденци

Играта на разпределяне

От позиция на закона всички банки, работещи у нас, са съветски. Те са регистрирани в съветската пълномощия, активността им се контролира от законите и други разпореждания на Руската федерация. Когато споделят, че избрана банка, работеща в Русия, е задгранична, те имат поради, че нейният капитал е напълно или отчасти благосъстоятелност на нерезиденти - задгранични юридически и физически лица. Повечето от тези задгранични банки в Русия са дъщерни сдружения на международно известни банки.

В началото на 2007 година в банковата система на Руската федерация броят на кредитните институции с присъединяване на нерезиденти в капитала, съгласно Банката на Русия, възлиза на 153. Регистриран е оптималният брой такива организации при започване на 2014 година - 251. В началото на 2021 година броят им понижава до 124.

Делът на „ чужденците “ в общия уставен капитал на кредитните институции при започване на 2007 година е 15,90%. Този индикатор доближи оптималната си стойност при започване на 2014 година - 26,42%. А при започване на 2021 година към този момент се равняваше на 14,37%. От 124 кредитни институции, настоящи при започване на 2021 година с присъединяване на нерезиденти, делът на нерезидентите в уставния капитал на 72 кредитни институции е повече от 50%.

До 24 февруари 2022 година локалните банки, които са съветски освен по пълномощия, само че и по капитал, имаха мрежа от задгранични институции, само че те бяха несравнимо по-малко от броя на институциите на задгранични банки в Русия. Само Сбербанк и ВТБ имаха дъщерни сдружения в чужбина.

Още първите санкционни пакети на груповия Запад предвиждаха строги ограничавания против водещи съветски банки: блокиране на транзакции през системата SWIFT, закриване на кореспондентски сметки в западни банки, възбрана за осъществяване на кредитни интервенции с съветски банки и заледяване на задгранични активи.

Последната мярка засегна изключително Сбербанк и ВТБ. Каква е ориста на дъщерни сдружения, клонове и представителства на съветски банки в чужбина, през лятото на предходната година, ръководителят на ВТБ Андрей Костин изясни на образеца на една от неговите „ дъщери “ в Германия: „ Нека разбираем на равнище домакинство. Имахме банка в Германия, съвършено работеща банка, която съумя да изплати всичките си отговорности и да върне всичките си активи. Отстраниха ни от ръководството, назначиха собствен личен шеф и споделят - добре, в този момент банката ще се разплати на всички и тогава можете даже да продадете банката си, само че парите по този начин или другояче няма да ви бъдат върнати: те просто ще бъдат замразени в сметките. Относно опцията за правосъдна анулация на решенията за наказания във връзка с замразяването на задгранични активи на съветски банки, Костин приказва решително: „... концепцията е изцяло утопична “.

Но вместо правилото „ око за око... “, към момента виждаме игра на разпределяне от страна на Москва. Не, несъмнено, вкарват се някои ограничавания за задграничните банки в Русия, само че надалеч по-малко от това, което Западът прави във връзка с съветските банки. Досега повече от петдесет банки, напълно или отчасти благосъстоятелност на нерезиденти, не престават да остават в Русия. На първо място с Русия се сбогуваха тези банки, които имаха представителства у нас. Тук разноските за поддръжка са минимални.

Що се отнася до " дъщерните " компании, някои от тях " замразиха " активността си в Русия. Други действат и са доста дейни. Някои остават, тъй като не желаят да изгубят положителния бизнес. Ала множеството биха желали да си тръгнат, само че не могат. Преди година немските банки Commerzbank и Deutsche Bank, както и американските банки JP Morgan Chase и Goldman Sachs Group, оповестиха шумно за ограничение на активността си в Русия. Други задгранични банки започнаха безшумно да се приготвят за евакуацията, търсейки купувачи в Русия за своя бизнес.

Тогава се оказа, че не могат да продадат бизнеса си в Русия. Президентът утвърди лист от 45 банки в Руската федерация, в които е невероятно да се правят покупко-продажби с акциите на чужденци от вражески страни. Подобни покупко-продажби изискват " особено решение " на държавното управление. В листата са редовно значимите банки Райфайзенбанк и УниКредит, т.е. дъщерните сдружения на австрийската Райфайзен Банк Интернешънъл (RBI) и италианската УниКредит, както и попадащата в топ 30 Ситибанк, благосъстоятелност на американската Ситигруп.

Една от финансовите групи, които съумяха да продадат своята " щерка " преди президентския декрет, беше френската Societe Generale. Но не всички банки имат подобен шанс: в края на юли 2022 година HSBC се съгласи да продаде своята банка на локалната Eкспобанк, само че договорката към момента не е приключена - страните не са получили утвърждение от подкомисията на държавната комисия за надзор на задграничните вложения в Руската федерация (този орган е акредитиран, според декрет на президента на Руската федерация за предоставяне на позволение за продажба на задгранична банка или неин дял). В началото на март към момента не беше получено предстоящото утвърждение за HSBC.

Но австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) към момента не е подала молби за позволение да напусне Русия. Защото „ дъщерята ” на австрийската банка се усеща доста добре у нас. И даже извлича обилни изгоди от обстановката, в която съвсем всички съветски редовно значими банки са под наказания. Както Райфайзен заяви през февруари тази година, съветският му филиал съставлява 40-50% от заплащанията на Русия към други страни. През последната година портфейлът му от депозити е повишен с една трета.

Руската " щерка " на Райфайзен предходната година получи рекордна облага. Не мисля, че ще напусне до края на тази година. Райфайзен Банк се нуждае от Русия, с цел да получава рекордни облаги, Русия се нуждае от Райфайзен Банк, с цел да заобиколи западните наказания (предимно във връзка с интернационалните плащания).

А какво да кажем за останалите 44 банки от президентския декрет? Имат потребност от непоколебим надзор. Чрез тях могат да се правят интервенции, които, меко казано, не съответстват с ползите на Руската федерация. Или даже заплашват сигурността на страната. И първото нещо, което би трябвало да се направи, е да се вкара външно ръководство на дъщерните сдружения на задгранични банки. Точно както преди година, външно ръководство беше въведено във връзка с " дъщерната " компания на ВТБ в Германия (както сподели А. Костин ). Уви, това към момента не е направено.

В тези банки, работещи в юрисдикцията на Руската федерация, където капиталът е съветски и задграничен, западните акционери и топ мениджъри не престават да вземат участие в ръководството. Между другото, през януари 2023 година съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който съветски компании, които са свързани с региона на машиностроенето, енергетиката и търговията, ще имат право да вземат корпоративни решения и без присъединяване в разискването на съсобствениците от „ вражески “ страни.

За банките такива правила към момента не са въведени. И нищо изненадващо. Банката на Русия пази ползите на нерезиденти от вражески настроени страни. Редица съветски чиновници, както и ръководителят на ВТБ Андрей Костин, през юли предходната година направиха предложение за въвеждане на външно ръководство в съветски дъщерни сдружения на банки в недружелюбни страни.

Централната банка обаче се опълчи изрично на това. Ръководителят й Набиулина сподели, че няма да се намесва в ръководството на задгранични банки. И това на фона на обстоятелството, че в Европа по това време към този момент се вкарва външно ръководство за „ дъщерите “ на съветските компании.

Говорейки на 2 март т.г. на среща с банкери, проведена от Асоциацията на банките на Русия, ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина сподели: „ Опитите да се лишат акционерите, които вземат участие в ръководството на банката, единствено тъй като тяхната позиция може да не съответствува с редица други акционери ми се костват неверни... Ако без аргументация, без транспарантни способи, по някакъв метод лишим нежелателните акционери от правата им на акционери, това, коства ми се, ще докара до... отрицателни систематични последствия.

Такава отбрана на ползите на западните банки провокира обективна отрицателна реакция на руснаците в обществените мрежи. Известният блогър Сергей Аксенов, по отношение на „ откровенията “ на госпожа Набиулина, разгласява материал със закачливо заглавие: " Ако държавното управление не успокои Банката на Русия, Банката на Русия ще " успокои " Русия. "

Ще изтъквам последната част от материала: „ Писахме доста за лудориите на регулатора. Но това към този момент като цяло е на границата на пропадтта. Банките са кръвоносната система на всяка страна. Където изпращат парични потоци или ги блокират, там ще отидат или не. Познайте до три пъти какви корпоративни решения ще вземат представители на враждебни към нас страни, окопали се в нашите банки? Мисля, че отговорът е явен.

Като жител имам един елементарен въпрос към управлението на ФСБ, към Съвета за сигурност: смятате ли, че това, което прави управлението на Централната банка, е обикновено? Това съответствува ли с вашите цели и задания за отбрана на държавната сигурност на страната ни?

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР