Игликите от род Primula са най-разпространените градински цветя у нас,

...
Игликите от род Primula са най-разпространените градински цветя у нас,
Коментари Харесай

Лечебна иглика – първата пролетна билка вече цъфти


Игликите от жанр Primula са най-разпространените култивиран цветя у нас, а един характерен тип от тази група се слави като първото цъфтящо горско цвете напролет. Това е така наречен лечебна иглика , или Primula veris, известна и като първоцвет .

Освен измежду най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и измежду най-полезните билки . Обилният й разцвет в сегашния интервал от годината е комфортна опция да се възползваме от потребните й свойства.

От фармакологична позиция максимален интерес будят цветовете, листата и коренът на лечебната иглика. Коренът е богат на гликозиди като примеверин и примулаверин, а се регистрира и високо наличие на тритерпени и сапонини . С най-голямо значение за потребното деяние на листата и световете от лечебна иглика са високите дози флавоноиди в тях. Този химичен състав изяснява двете най-изразени дейности на лечебната иглика:
Седативно (успокоително); Спазмолитично (отпускащо гладката мускулатура);

С оглед на тези си дейности лечебната иглика се ползва като средство от националната медицина за преодоляване на остри и хронични здравословни проблеми като :
Безсъние – съчетава се добре с валериана, която е най-често употребената билка за възстановяване на съня; Хиперактивност при деца и нараснала тревога при възрастни; Бронхит със суха или влажна кашлица – лечебната иглика сполучливо способства за извеждането на секрета, арестуван по протежението на респираторната лигавица; Мигрена – съществена доктрина за произхода на мигренозното главоболие е спазъмът на избрани кръвоносни съдове в мозъка. Мощното спазмолитично деяние на лечебната иглика способства за облакчаване на острите и хронични мигренозни пристъпи ; Акне и други кожни проблеми – със мощно почистващо кожата деяние, лечебната иглика предотвратява запушването на порите и успокоява възпалението и придава на кожата равен и пресен вид; Ускорено съсирване на кръвта – билката демонстрира и известни антикоагулантни свойства;

Свързани публикации.. Иглика укрепва сърцето и съня 4 Сезонът на копривата е тук – възползвайте се 0 Кога комбинирането на медикаменти и добавки става рисково? 0

Най-често лечебната иглика се употребява в сушен тип за подготвяне на чай, като мощно съсредоточена смес или в състава на кремове и унгвенти за външно приложение върху кожата.

Повишено внимание и наложителна лекарска консултация

се изисква

преди прилагане на артикули от лечебна иглика от бременни или хора, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта. Мярката се постанова заради евентуалния риск от усилване действието на антикоагулантите и заради неизясненото деяние на билката върху развиването на плода през бременността.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР