Ига Швьонтек триумфира на Откритото първенство на Франция по тенис,

...
Ига Швьонтек триумфира на Откритото първенство на Франция по тенис,
Коментари Харесай

Швьонтек сломи Мухова за трета титла на Ролан Гарос

Ига Швьонтек победи на Откритото състезание на Франция по тенис, откакто надделя Каролина Мухова с 6-2, 5-7, 6-4 за близо два часа и 50 минути игра. По този метод международната номер 1 отбрани трофея си от предходната година и ликува с купата в Париж за трети път в своя кариера.


Началото бе за 22-годишната полякиня, която дръпна с пробив за задатък от 3-0. Постепенно Мухова стартира да се отърсва от първичното напрежение, което я скова поради дебютното й присъединяване във край на шампионатите от Големия шлем, само че към този момент бе късно за поврат и тя загуби с 2-6. Швьонтек повтори упражнението и на старта на втората част - пробив задатък, и 3-0. Когато всички мислеха, че Ига ще постави точка на разногласието напълно скоро, съперничката й показва борбения си темперамент, който й завоюва място във финала. Мухова изравни играта и резултата, преди да направи нов брейк, след който поведе с 5-4. Сервирайки обаче за вкарване на конфликта в трети финален сет, тя се огъна и Швьонтек изравни. Световната номер 1 обаче бързо се пропука и след нов пробив, нищо не можеше да я избави - Мухова осъществя третия си сетбол на лично подаване, а полската й съперничка загуби първия си сет на шампионата.

Началото на заключителната част бе за Мухова, която стартира с пробив. Швьонтек го върна, само че още веднъж се оказа догонваща с брейк при 3-4. До края обаче лидерката при дамите сподели, че конкуренцията в Париж е една от обичаните й, взимайки три следващи безответни гейма, а с това и третата си купа във френската столица след 2020 и 2022. Тя направи единствено един ас за целия мач, като приключи с по-малко уинъри - 19 против 30, само че и Мухова направи повече непредизвикани неточности - 38 на 27.

" Благодаря доста, ще се опитам да бъда къса, тъй като съм доста прочувствена сега. Бяха изумителни три седмици тук, бях толкоз близо, само че и толкоз надалеч, когато играеш против най-хубавата - Ига, още веднъж поздравления към теб и екипа ти. Искам да благодаря на безусловно всички, които участваха в организацията на този шампионат. Нямаше да бъда тук, в случай че не ми бяхте давали цялата си сила. Благодарности към целия ми екип, усещам се като победителка, виждайки всички тези хора. Благодаря и на моите родители и другари, уповавам се това да е единствено началото, ще се завърнем по-силни ", сподели разчувстваната чехкиня.


" Преди всичко, поздравления за Каролина - откогато играх за първи път, знаех, че ще имам сложни мачове с теб. Изумена съм от твоята вариативност на корта, уповавам се да стигнеш още доста финали. Поздравления за твоя екип, знам какъв брой са значими те, макар че спортът е самостоятелен. Ние спечелихме този шампионат, беше мъчно - в този момент ще честваме. Благодаря и на моето семейство, толкоз доста хора от Полша пристигнаха тук, с цел да ме поддържат. Знам, че го споделям всяка година, аз в действителност обичам да бъда тук - това е обичаното ми място, благодарности към всички уредници. Искам да благодаря на моите спонсори, хората, които ни подкрепяха - уповавам се, че идната година ще бъде още по-добра.

Швьонтек се трансформира в първата тенисистка след Жустин Енен през 2007, която пази трофея си на Ролан Гарос. За нея това бе общо четвърти трофей от Шлема, откакто ликува и на Ю Ес Оупън предходната година. Полякинята ще остане номер 1 в международната класация, до момента в който за непоставената Мухова, 43-а в света, следва нанагорнище до 16-та позиция. Победителката ще прибере чек за 2 300 000 евро, а изгубилата - 1 150 000 евро. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР