IEA вижда риск от още по-високи цени на петрола тази година

...
Цените на петрола скочиха с около 20% от края на
Коментари Харесай

Цените на петрола скочиха с около 20% от края на юни, но може да се повишат дори тази година, ако алиансът ОПЕК+ се придържа към политиката си за ограничаване на производството на суров петрол, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в петък.

През април Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) плюс съюзници, включително Русия, обещаха да намалят добива с повече от 1,6 милиона барела на ден до края на годината в опит да вдигнат падащия петрол цени.

Това беше последвано през юли от обявяването на допълнителни съкращения от Саудитска Арабия – най-големият износител на суров петрол в света – и удължаване на целите на ОПЕК+ до края на 2024 г.

Комбинираните съкращения, заедно с по-голямото търсене на петрол, вече наложиха рязко намаляване на резервите, каза МАЕ в своя месечен доклад за петролния пазар.

Корабът LNG (втечнен природен газ), ATTALOS, пристига на терминала Isle of Grain, Кент, след като пътува от Австралия, превозвайки товар, произхождащ от проекта North West Shelf. Обединеното кралство получава втечнен природен газ от Австралия за първи път от най-малко шест години, което подчертава отчаянието на европейския регион да се бори с най-тежката си енергийна криза от десетилетия. Дата на снимката: сряда, 24 август 2022 г. (Снимка от Gareth Fuller/PA Images чрез Getty Images) Корабът LNG (втечнен природен газ), ATTALOS, пристигащ на терминала Isle of Grain, Кент, след пътуване от Австралия, носещ товар, произхождащ от проекта North West Shelf. Обединеното кралство получава втечнен природен газ от Австралия за първи път от най-малко шест години, което подчертава отчаянието на европейския регион да се бори с най-тежката си енергийна криза от десетилетия. Дата на снимката: сряда, 24 август 2022 г. (Снимка от Gareth Fuller/PA Images чрез Getty Images) Gareth Fuller/PA Images/Getty Images

Ако ОПЕК+ запази настоящите си производствени цели, запасите от петрол може да се свият с 2,2 милиона барела на ден през третото тримесечие и с 1,2 милиона барела през четвъртото, „с риск цените да се повишат още“, пише агенцията.

МАЕ повтори предишната си прогноза, че световното търсене на петрол ще нарасне средно с 2,2 милиона барела на ден тази година до рекордните 102,2 милиона барела на ден.

Покачващите се цени на петрола предизвикаха скорошен скок в цените на бензина в САЩ, които достигнаха средно 3,84 долара за галон в петък. Цените на природния газ също се покачиханапоследък, водени от опасения, че стачките в Австралия могат да намалят износа на втечнен природен газ.

Възходящият натиск върху цените на петрола може да отслабне през следващата година. МАЕ прогнозира, че ръстът на търсенето ще се забави до 1 милион барела на ден през 2024 г., тъй като възстановяването след пандемията „до голяма степен ще се развие и докато енергийният преход набира скорост“.

Апетитът за петрол в света вероятно ще достигне връх през следващите няколко години, прогнозира агенцията през юни, посочвайки по-строгите стандарти за горивна ефективност, растежа на пазара на електрически превозни средства и структурните промени в икономиките.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР