Идва време бежанците да напуускат хотелите. Има ли вероятност да

...
Идва време бежанците да напуускат хотелите. Има ли вероятност да
Коментари Харесай

Украинските бежанци, които трябва да напуснат хотелите, могат да отидат в общежития

Идва време бежанците да напуускат хотелите. Има ли възможност да останат на улицата?

До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци би трябвало да ги изоставен. След тази дата те ще бъдат насочвани към държавни бази и общежития. Съществува ли обаче риск те да останат на улицата при започване на летния сезон?

27 са държавните почивни бази по Южното Черноморие, само че потенциалът им не е задоволителен, с цел да обезпечи място за настаняването на всички украински жители в региона, които сега са над 30 000, заяви. 

В три свои хотела в Слънчев бряг и Несебър Венелин Ташев е настанил 2500 украинци, най-вече майки с деца. Те са подписали заявления, че след 25 май ще освободят стаите. След тази дата хотелиерът има други резервации.

" В един миг ще банкрутираме поради това, че оказваме помощ ", уточни Ташев.

Според хотелиера Атанас Терзиев настаняването в държавни бази не е реалистично, тъй като по думите му " това са хиляди кревати ". Той счита, че украинците би трябвало да останат в хотели, които през лятото не работят, да вземем за пример в зимните курорти.

Само два от по-големите хотели в Банско и няколко по-малки са настанили към 600 бежанци. Повечето са пристигнали при започване на април. Хотелиерите са заявили подготвеност да се грижат за тях в дълготраен проект. От няколко дни обаче са в цялостна неопределеност поради прекъсване на мярката след 31 май, признава шефът Мария Атанасова.

" Нищо не сме получили. Очакваме към 15 май, което за нас е малко късно. Разходите – три хранения и всичко ", подсети тя.

Пет-шест са хотелите в Банско, които целогодишно работят единствено с туристи и са декларирали, че няма да настаняват бежанци от Украйна.

Експертът по менажиране на хотели и член на УС на Съюза на туристическия бизнес в курорта Юлияна Христова разяснява прекъсването на помощите по този начин:

" Леко сме учудени. Редица хотели от тези, които ще работят през лятото, имат подготвеност и за настаняване на някакъв брой бежанци. Тук приказваме за апартаментните хотели, които имат дневна с дребен кухненски бокс. Същото се отнася и за студиата ".

В Банско се предлага и опцията настанените да стартират да работят, прецизира Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР