Идният четвъртък, 23 юни, ще се състои срещата на върха

...
Идният четвъртък, 23 юни, ще се състои срещата на върха
Коментари Харесай

Ветото върху Северна Македония може да реши съдбата на правителството

Идният четвъртък, 23 юни, ще се състои срещата на върха на Европейски Съюз, с която ще завърши френското председателство. Това е и крайната дата, до която българското държавно управление може да вдигне ветото върху началото на преговорния развой за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз при условия, които са най-благоприятни за отчитането на позицията на България в разногласието със западната й съседка.

Според източници на " Капитал " не е изключено кабинетът " Петков " да предприеме такава стъпка, макар рисковете които основава за оцеляването на ръководството, изключително след отдръпването на " ИТН " от обединението.

През цялото време до момента Кирил Петков твърдеше, че няма да подхваща дейности в тази посока без поддръжка от Народното събрание. По неофициална информация държавното управление може да предложи на Народното събрание да гласоподава декларация по въпроса, която ще даде опция на държавното управление да разблокира началото на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, а на Европейската комисия ще се трансферира отговорността да следи дали Скопие извършва поетите задължения в Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

Целта е България да реши казуса с ветото, без да се отхвърля от Очаква се текстът на подобен документ да бъде препоръчан за гласоподаване от депутатите още тази седмица, с цел да може да се създаде и съответното решение до 23 юни.
Реклама
Въпросът ще бъде разискван и на свиканото във вторник вечер съвещание на съдружния съвет на трите останали в ръководството обединения.
Ще се удостовери ли версията на Има Такъв Народ
Именно ветото върху Северна Македония беше посочено от Слави Трифонов като главната причина Има Такъв Народ да напусне обединението. От партията оповестиха, че даже са събрали нужния брой подписи за осъществяване на закрито съвещание на Народното събрание, на което да бъде изслушана външната министърка Теодора Генчовска. Тя трябвало да изнесе секретни грами, които потвърждават, че Кирил Петков е договорил към този момент с непознати дипломати събаряне на ветото, което София наложи на Скопие.

В ръководещото болшинство се притесняват, че свалянето на ветото ще " налее вода " в мелницата на Слави Трифонов, който упрекна премиера в национално изменничество. Ако вдигнем ветото все едно споделяме, че Слави Трифонов е прав, споделят депутати от болшинството. От Политическа партия пък считат, че Трифонов употребява проблема в опит да осуети разкриването на корупционните кавги с парите за пътищата и с граничния надзор на " Капитан Андреево ".
Ще има ли болшинство
Вторият огромен проблем е по какъв начин ще се откри болшинство за гласуването на сходна декларация. С напускането на Има Такъв Народ гласовете, с които кабинетът " Петков " разполага в Народното събрание, станаха 109. След присъединението към ръководещите на петима души от Има Такъв Народ те се усилват на 114, само че отново не доближават за нужното болшинство от 121 народни представители. От средите на ръководещите настояват, че е допустимо да получат поддръжка за декларацията от ГЕРБ, като не изключват такава и от Движение за права и свободи.
Реклама
Очаква се против сходно решение да гласоподават депутатите на Има Такъв Народ и " Възраждане ". В същото време водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов заяви във вторник, че партията му стопира да се записва при започване на съвещанията, с цел да опита да блокира кворума на Народното събрание. Той посочи, че знае за желанието на Петков да прокара вдигне ветото на Северна Македония през Народното събрание.
Ще си тръгне ли и Българска социалистическа партия
По първична информация от партията са споделили, че " няма да пречат ", само че с повдигане на неодобрение по тематиката социалистите евентуално ще гласоподават срещу. Или най-малко такова желание изричат директно преди съдружния съвет, който ще се организира във вторник вечерта.

Така на процедура четворната коалиция, която се редуцира до тройна в този момент е на прага да се трансформира в двойна - единствено сред Политическа партия и Демократична България. Подобен процес на процедура би бил краят на ръководството и ще направи предварителните избори неизбежни.

България е единствената страна в Европейски Съюз, наложила несъгласие на началото на договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз. Това стана през ноември 2020 година, по време на ръководството на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Сред посочените тогава причини бяха езикът на Северна Македония и неприятната оценка на София за спазването на Договора за добросъседство сред двете страни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Неща 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Компании 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Право Реклама
С идването на власт на кабинета " Петков ", министър-председателят даде явен знак, че има намерение да опита да премисли позицията на страната. Впоследствие обаче тематиката Северна Македония, която намира поддръжници измежду националистическите среди се трансформира в съществена тематика за рекет върху кабинета. И в последна сметка беше посочена от Има Такъв Народ като основанието за напускането им на обединението, нищо че разногласията сред партията на Трифонов и останалите съдружни сътрудници са най-вече за пари. А по думите на Кирил Петков и поради спънките, които Има Такъв Народ са създавали пред осъществяване на антикорупционните задължения, поети при започване на мандата.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР