Идеята за изучаване на Марс никога не е била по-близо.

...
Идеята за изучаване на Марс никога не е била по-близо.
Коментари Харесай

Радиацията е основният проблем при усвояването на Марс


Идеята за проучване на Марс в никакъв случай не е била по-близо. През идващите две десетилетия има няколко проекта за задачи с екипаж до Червената планета. Някои включват и амбициозната задача за строителство на непрекъснати бази там. Но има доста съществени проблеми, които би трябвало да бъдат решени.

Те включват въздействието на ниската гравитация върху човешкия организъм, радиацията, както и психическата заплаха човек да се окаже надалеч от Земята. За да отговори на тези провокации, гражданският инженер Марко Перони предлага модулна структура на марсианска база и галактически транспортен съд за доставянето ѝ, които биха разрешили да се колонизира Марс, като освен това бъдещите му поданици ще имат изкуствена радиационна отбрана.

Той показа своята разработка на Форума за космос и астронавтика на Американския институт за аеронавтика и астронавтика, извършен през септември в Орландо, щата Флорида.

Идеята за колонизиране на Марс или която и да е друга планета от Слънчевата система предлага доста провокации. В случая с Червената планета това са тънката ѝ атмосфера, в която не може да се диша, студът и фактът, че там няма магнитно поле. Това е изключително значимо, защото бъдещите колонизатори би трябвало да бъдат предпазени от забележителното количество радиация.

Накратко, междинното количество радиация, на което са изложени хората на Земята е до 3,6 милисиверта на година. Това е с помощта на плътната земна атмосфера и защитното магнитно поле. Астронавтите отвън Земята ще получат фрапантно по-високи равнища на слънчева и галактическа радиация. Според Перони колонизаторите на Марс ще бъдат изложени на към 740 милисиверта годишно.

Базата, която оферират Перони и екипът му, ще бъде способна да създава външно магнитно поле с 4/5 Тесла, което е задоволително да защищава бъдещите му жители от нездравословните галактически лъчи. Всеки модул въз основата ще бъде с шестоъгълна форма с размери 20 метра в диаметър и ще има задоволително място във височина за обезпечаване на пространство за живот, осведоми електронното издание phys.org.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР