Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към

...
Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към
Коментари Харесай

Гледайте на живо в Dir.bg : Отпада идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици

Идеята учебните заведения да заплащат тестванията на огромните възпитаници отпада. Към момента обаче не може да се каже съответна дата, на която огромните възпитаници ще се върнат в клас. Средства има, само че няма проби.Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жителите в следващото издание на рубриката " Властта приказва! Открито ", която Министерският съвет започва във Facebook. Началото стартира е в 8.30 ч. през днешния ден.

" Към момента не може да се каже дата, на която огромните възпитаници ще се върнат в клас. Всичко зависи от това по кое време ще бъдат доставени безплатните проби ", съобщи той.

Пристигнат ли тестванията, министерството на образованието ще ги разпредели по учебните заведения за 24 часа, а родителите ще бъдат известени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи казусът с доставките, се разисква вид по-големите възпитаници да употребяват различен вид тест, при който сами си взимат проба от носа , не се бърка във вътрешността. В Австрия бяха показани видеа, в които такива проби употребяват дребните възпитаници. В България, за жалост, родителите се настроиха селективно към тестванията и би трябвало да преборим и това, сподели министърът.

В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000, с което все още са обезпечени тестванията за дребните възпитаници до коледната почивка, добави Николай Денков.

Дали ще бъдат обезпечени средства за гратис всеобщо тестване за идната година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022, сподели още министър Денков.

Тестването на учениците ще бъде прекъснато, когато заболеваемостта в региона, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000. Така е към този момент в Кърджали, където региона е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава методът за връщане на учениците в клас е този, изясни министърът.

Към момента всеобщото тестване демонстрира доста малко болни поради обстоятелството, че децата са прекарали предходните седмици у дома. По думите на Денков скока на заболеваемостта измежду учениците в първия месец от образователната година е потвърдило, че в случай че не се ползва всеобщото тестване, ще се върнем на същата обстановка и ще създадем предпоставки за епидемиологичен гърмеж.

Отчитането на тестванията би трябвало да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не разрешава тестването да става у дома. Денков изясни взимаването на проби два пъти седмично от децата с механизма на заразяване с ковид.

Той подсети, че паралелките няма да бъдат карантинирани при позитивен резултат от бързите проби в клас. Карантина ще се постанова единствено, в случай че този резултат бъде доказан в лаборатория от ПСР или антигенен тест.

По мотив концепцията учебните заведения да купуват проби министър увери, че това е отпаднало.

" МОН непрекъснато се намират в среда сред противоположни отзиви и непрекъснато търсят баланс. Единственият метод е да потърсим линията, която е разумна и е медицински обоснована, по тази причина и водещи са напътствията на здравното министерство. Идеята учебните заведения да купуват тестванията прекомерно рано, без да бъде разисквана, изтече в общественото пространство. Затова и се получиха такива спорни отзиви. Тази концепция отпадна и сега въобще не я обсъждаме ", сподели министърът.

Към момента няма индикации за епидемиологични талази в в детските градини , посочи Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на образователната година в учебните заведения заболеваемостта се е повишила към 5 пъти, до момента в който в детските градини разпространяването е останало ниско.

Очаквайте детайлности!

Питанията към министъра, най-много от родители и изразените от тях отзиви за тестването в учебно заведение и връщането на децата в клас, бяха над 200 преди пускане на рубриката " Властта приказва "

Денков разяснява всички настоящи тематики, които са във фокуса на публичното внимание: тестването на учениците в учебно заведение, с цел да се върнат в класните стаи в безвредна среда; напъните на шефове, учители и родители за възобновяване на присъствените занятия, както и доста други тематики.

Над 180 хиляди възпитаници се завърнаха в клас от началото на тестването, сочат данните на МОН. От всички тествани възпитаници при започване на тази седмица 19 са дали позитивен резултат за COVID-19. Миналата седмица позитивни бяха тестванията на 11 деца. На дневен ред е връщането на по-големите възпитаници в клас, на неналичието на обезпечени към момента проби провокира изострен спор дали учебните заведения да поемат финансиране на тестванията преди те да бъдат обезпечени от просветното министерство.

Друг въпрос е дали Денков би приел да остане министър на образованието в постоянен кабинет? Той към този момент съобщи, че няма проблем да работи в екип с Кирил Петков и Асен Василев, само че " когато става дума и за съдружни договаряния, там към този момент стоят други въпроси ". Той е на мнение, че неговата мощ е в това, че е специалист в науката и висшето обучение.

Въпросите към Николай Денков могат да бъдат задавани онлайн във Facebook страницата на Министерския съвет.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР