Идеята става ясна. Ако комунистическата партия направи нещата по своя

...
Коментари Харесай

Какви технологии иска Китай

Идеята става ясна. Ако комунистическата партия направи нещата по своя метод, Китай ще се трансформира в софтуерна химера с китайски характерности, цялостна с " дълбоки технологии " като облачни калкулации, изкуствен интелект (AI), самоуправляващи се коли и създадени в страната съвременни чипове. Сегашните софтуерни колоси като Alibaba и Tencent ще са в близост, само че ще са по-високомерни и не толкоз печеливши. Политиките за ограничение на пазарната им мощност ще преразпределят част от облагата им към по-малки търговци и разработчици на приложения, както и към техните чиновници. Градовете от второ равнище ще се похвалят със лични софтуерни промишлености с локални услуги, конкурентни на не толкоз великите титани. Данни ще пулсират в системата, която ще е налична за компании от всевъзможен порядък, под зоркото око на държавното управление в Пекин. Китайският интернет ще укрепи властническия й дизайн.
Промяна на разпоредбите
По-ясен е методът, по който китайският президент Си Цзинпин желае да трансформира тази визия в действителност. Освен дълбоки технологии тя включва и смяна в тона на институциите. През последните девет месеца регулаторите взеха ограничения против нажежената софтуерна конюнктура в страната, която, въпреки да сътвори международни нововъведения и поразителна стойност за акционерите, към този момент не се счита за подобаваща. На 11 август управляващите оповестиха, че регулациите за всевъзможен тип софтуерен бизнес ще бъдат засилени през идващите пет години. Вследствие на това най-горещите софтуерни компании в страната изгубиха общо 1 трлн. $ от пазарните си капитализации от февруари насам.

Чуждите вложители, подкрепили китайските онлайн компании, се отдръпват, а локалните вложители са обезпокоени. Индексите, проследяващи китайските софтуерни акции в Хонконг и китайските групи в Ню Йорк, са се намалили с 40-45% от средата на февруари. Но няма значение, тъй като това може би е част от проекта. Потребителски насочените интернет компании съставляват най-малко 40% от огромните китайски акции в показателя MSCI China. Подобно на техните американски сътрудници - Apple, Alphabet, Amazon, Фейсбук, Netflix, тези компании са донесли доста пари на своите акционери. Но партията, наподобява, мисли най-вече за злоупотребата им с пазарна власт, експлоатирането на служащи и промиването на мозъци.

Списъкът с потърпевши е формиран от китайски софтуерни компании: подразделението на Alibaba - Ant Group, чието първично обществено предложение (IPO) за 37 милиарда $ беше прекъснато дни преди да изтече срокът за него; Didi Global, чието приложение за споделено пътешестване беше отстранено от китайските пазари на приложения дни след дебюта на борсата в Ню Йорк за 4.4 милиарда долара; Tencent, санкционирана от регулаторите поради полово наличие и незаконни практики и посъветвана да приключи извънредните покупко-продажби за лицензиране на музика; промишлеността за онлайн образования, която през предишния месец беше мощно лимитирана от това да е на облага.
Финансиране на стартъпи, в милиарда долари Източник: Reuters
Списъкът става все по-дълъг. Съобщава се, че китайският антитръстов регулатор се готви да наложи санкция за 1 милиарда $ на компанията за доставка на храна Meituan. На 9 август Financial Times заяви, че групата за онлайн развлечения NetEase реши да отсрочи плануваното IPO в Хонконг на своя бизнес за стрийминг на музика поради терзания от страна на вложителите по отношение на регулаторните ограничения.
Потенциалните печеливши
Списъкът с евентуални печеливши обаче не е толкоз добре дефиниран. Вицепремиерът на Китай Лю Хъ неотдавна съобщи, че страната минава към нова фаза на развиване и си слага като управляващ принцип да приоритизира обществената правдивост и националната сигурност, а не манталитета за напредък непременно от последните 30 години. Той означи още, че държавното управление ще управлява " подреденото развиване на капитала ", с цел да отговори по-добре на " построяването на нов модел на развиване ". Бари Наутън от Калифорнийския университет назовава това " огромно ръководство ". Декстър Робъртс от мозъчния концерн Atlantic Council разпознава привкус на икономическата политика на Мао Дзедун. Така или другояче, това е разкъсване със остарелия модел на напредък и началото на " същински държавен капитализъм ", както един капиталов банкер разказва обстановката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР