Идеята не е просто да съберем подкрепа за нов кабинет,

...
Идеята не е просто да съберем подкрепа за нов кабинет,
Коментари Харесай

Явор Божанков, БСП: Ще продължим да отстояваме социалните ангажименти

" Идеята не е просто да съберем поддръжка за нов кабинет, а да променим това, което беше пропуснато през първите 6 месеца на сваленото от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " ИТН " държавно управление. Защото е реалност, че ни липсваше времева рамка с съответни законопроекти и написани с съответни периоди. "

Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на БТВ.

" Да, закрихме спецсъдилищата - хората чакаха това от нас. Но ние бяхме наясно, че прокуратурата в лицето на Иван Гешев няма да води борба с мафията и би трябвало да създадем нов антикорупционен закон, само че се забавихме с това 5 месеца. Тоест, сега би трябвало да наваксаме всички тези проблеми, а един от огромните е информационния проблем в обединението. Заслужава си да създадем държавно управление, тъй като идващите месеци ще са сериозни за България както за Плана за възобновяване, по този начин и за оперативните стратегии ", сподели още Божанков.
По думите му антикорупционният закон е нещо, върху което са се обединили съдружните сътрудници, а от своя страна Българска социалистическа партия ще упорстват за обществените задължения, на които държат през цялото време на договарянията и последвалото държавно управление.

" Всички са длъжни да дадат най-хубавото от себе си, тъй като нови избори значат цялостна злополука. И тук не приказваме за пропуснати средства, а за един от най-мащабните проекти за възобновяване, създаван в миналото в Европа. Това са големи средства за България, а за тях би трябвало да променим 26 законопроекта. Конкретно разграфени във времето ние сме ги разпознали и имам вяра, че можем да го създадем. Това е стратегия с небосвод 6 месеца. Когато те изминат вършим проверка дали сме изпълнили уговорките и тогава решаваме по какъв метод ще продължим ", изясни депутатът от левицата за тежките задания, които ще стоят пред съдружните сътрудници, в случай че те съумеят да сформират държавно управление.

Според Божанков двете партии, които желаят бързи избори, са ГЕРБ и " Възраждане”. " Борисов видя, че се образува новата антикорупционна комисия с действителни проверяващи функционалности и опция да поддържа обвиняването и да апелира отводите на прокуратурата пред съда - т.е. действителна битка с корупцията. Той се почувства застрашен и потърси предварителни избори и то преди локалните. " Възраждане " са другият индивид, който търси бързи избори, тъй като при тях виждаме ерозия и напуснали народни представители, съществени обвинявания в колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи и статистиката го потвърждава ", безапелационен бе той за аргументите, заради които две от партиите желаят провеждането на предварителни избори.

Секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ съобщи, че не е добър тонът на " ИТН ", тъй като те чакат покана в случай, че напълно скоро са свалили това държавно управление, обвинявайки го в неистина и изменничество. " Тези хора работят прочувствено. Истината е, че никой не си избира сътрудниците, тях ги избира народът. Клетвата е да работим за българския народ. Трябва егото и персоналните страсти малко да правят отстъпка ", добави той и акцентира, че отговорност на " Продължаваме промяната " е като мандатоносител да съберат нужното болшинство за сформиране на кабинет.

" Не сме обсъждали имена на министри, тъй като при нас главната тематика е да продължим с стопанска система и обществена политика и желая да благодаря на сътрудниците, тъй като в актуализацията на бюджета постигнахме в действителност доста. Увеличаване на минималната пенсия на 467 лв., оптималната, която от 1500 в края на годината доближава съвсем двоен размер. Имаме 0% Данък добавена стойност за самун и брашно. И може би един от най-големите триумфи сега, макар войната и сложната обстановка - от 250 лева на мегаватчас нагоре цената се покрива на 100%. Наистина една голяма отплата за над 1 милиарда и обратно на всички приказки от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, това се случва при намаляващ външен дълг ", заключи Божанков за настоящите договаряния и постигнатото от ръководещите към този миг.

Изгонването на съветските дипломати съгласно Божанков е било направено неправилно и трима души носят отговорност за това деяние, тъй като са били осведомени и това са министър председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев и външният ни министър. " Категорично тези хора са знаели какво се случва и Кирил Петков пое своята отговорност, ние настояхме да се отдръпна и той го направи. От външно министерство не виждаме кой знае каква реакция, а президентът Радев е заел странна позиция, хем е осведомен както той, по този начин и шефът на неговата администрация Димитър Стоянов. Първо, Президентството има двама души от ДАНС представители, и второ службите рапортуваха, че президентът и шефът на администрацията му са били осведомени ", добави той във връзка с това кой е знаел за идното към оня миг изпъждане на съветски дипломати.

" Ако някой е работил против ползите на България той би трябвало да си тръгне, само че до ден сегашен не е ясно сигурно кой какво е направил. Тъй като се постъпи срещу разпоредбите на дипломацията реакцията и следствията от другата страна могат да бъдат съществени - стопански, в енергийната сфера и по всевъзможен метод ", добави депутатът от социалистическата партия.

В умозаключение Явор Божанков съобщи, че е належащо всички да проявят здрав разсъдък, тъй като на България и е належащо устойчиво държавно управление. " Необходими са ни средствата от Плана за възобновяване, само че най-много ни би трябвало бърза битка с корупцията и наваксване на пропуснатите благоприятни условия през последните 6 месеца ", приключи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР