Идеята на курса Шайо е да се възприемат най-добрите световни

...
Идеята на курса Шайо е да се възприемат най-добрите световни
Коментари Харесай

Арх. Рада Стефанова: Идеята на курса Шайо е да се възприемат най-добрите световни практики

Идеята на курса " Шайо " е да се възприемат най-хубавите международни практики в региона на запазване на културното завещание. Това сподели в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “  ръководителят на курса " Шайо “ в България арх. Рада Стефанова.

По думите й опазването на културното завещание изисква доста сериозна подготовка в разнообразни посоки, които се учат в 2-годишния курс " Шайо “, като първите два семестъра са отдадени на историята на архитектурата на Балканския полуостров, както и работата с другите типове материали, правене на разнообразни типове планове като реституция, реорганизация на паметниците на културата. " В края на втори учебен срок се приключва с ателие, като през третия учебен срок има корекции и съвещания на база на ателието, а четвърти учебен срок е предназначен за дипломна работа, “ описа тя.

" Курсът води началото си от 2000 година и е взаимна самодейност на тогавашния Национален институт за паметниците на културата (НИПК), в този момент Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), и Център за архитектура и завещание " Шайо “ в Париж с концепцията да се почерпи от практиката и опита на френските експерти архитекти и да се направи взаимна самодейност, която да се ползва в България, “ описа за историята на самодейността арх. Рада Стефанова.   

Обектите, които се реализират от колективите в ателието, са действително съществуващи обекти в Община Видин, които като планове се подаряват на общината. " Ателието от последното издание беше във Видин, тъй като Община Видин предлага благоприятни условия за доста разнообразна работа в разнообразни направления. Един от обектите е остарялата османската укрепителна система от XVIII век, на другите два колектива бяха две здания от 1892 година едната, другата от 1898 година, в които виждаме въздействието на западната архитектура, пристигнало по Дунава. И на четвъртия колектив е постройка от 1925 година – дизелова електроцентрала, за която забавното е, че в нея е извършен първия референдум в България. Ако тези планове се изявят и участват в града, това единствено ще способства за по-богатото разбиране на този град, “ безапелационна е тя.

Според арх. Рада Стефанова превръщането и реализацията на дипломните планове по-късно в работни планове е доста значимо за развиването и модернизирането на един град. " Част от разработките: за остарялата Земеделска банка, която се намира на площада на Видин, и за дизеловата електроцентрала, ще оказват помощ за правенето на публични поръчки за тези две здания, с цел да може тези здания с цялото си величие да вземат участие в актуалния живот на Видин. Колегите са създали снимане, има сериозен разбор, има разбор кои са достолепията на тези здания и какво би трябвало от тях да бъде експонирано. Проектът планува функционалности, които са съвместими с интереса на постройката, и които са съвместими с интереса на града, “ описа още тя.

Много огромно значение има отношението когато се работи с културно завещание, акцентира още арх. Рада Стефанова: " Човек би трябвало доста да харесва това, с което се занимава, и неговото отношение постоянно си проличава в плана, проличава си в реализацията по-късно. Това е част от образованието и част от това, на което държим в това образование –  сътрудниците архитекти да заобичат наследството и да мога да пропагандират неговото запазване. “

 

Калина СВЕЖИН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР