Идеята е защо ББР трябва да съществува – да помага

...
Идеята е защо ББР трябва да съществува – да помага
Коментари Харесай

Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани

Идеята е за какво ББР би трябвало да съществува – да оказва помощ на микро, дребен и междинен бизнес. В никакъв случай не е да се раздават милионни заеми на някакви хора, които си имат бизнес. Надзорът на ББР би трябвало да е страж на обществения интерес, само че освен – също министерството, държавното управление. Това изясни служебният стопански министър Кирил Петков.
Когато от 1,9 милиарда се дадат 1,7 милиарда на 20 клиенти, това е нетипичен метод на кредитиране за съществуването на банката – по този начин Петков отговори на въпрос на Нова телевизия дали твърди, че ББР е банка за определени. А на въпрос за какво е по този начин – 20 клиенти да обират подобен лъвски къс, министърът отговори, че към момента не е видял кредитните досиета. Като забележим обезпеченията и лихвите, ще забележим има ли нещо непозволено, посочи Кирил Петков.
 Българска народна банка: Министър Петков изиска рокади в ББР преди да поеме поста, по-късно ги отдръпна Българска народна банка: Министър Петков изиска рокади в ББР преди да поеме поста, по-късно ги отдръпна
На 11 май 2021 година – ден преди датата на назначение на служебното държавно управление на Република България според указа на президента...
Защо тази банка се конкурира с комерсиалните банки изобщо? Не е неразрешено, само че с 1 милиарда лв. можем да финансираме толкоз доста дребни предприятия - през днешния ден щяхме да имаме този запас за подкрепяне да вземем за пример на ресторантьорския бизнес. Според мен някой, който е решавал да се дадат, не е следвал Закона за ББР. Не приказваме за един-два заема над някакъв предел – главната задача на ББР е да дава големи заеми на някакви огромни компании, които не са цел на Закона за ББР и устава, изложи гледната си точка Петков.
Дали е проблем, че Делян Пеевски е миноритарен акционер в " Булгартабак " (един от огромните заеми е обвързван с холдинга) – ще разберем като забележим кредитните досиета, акцентира Кирил Петков. И благодари на, че Пеевски публично е по отношение на " Булгартабак ".
Попитан дали ще бъде подложен въпросът да върнат предварително заемите, Петков отговори, че желае да види тези компании какво са създали с дадените им пари - парите на българските данъкоплатци. " Като дам даже 1000 лв., желая да знам къде отиват ", акцентира министърът и попита задочно предшественика си Лъчезар Борисов не му ли е предписание усещане. Припомняме, че през днешния ден, 28 май, от 10:30 часа.
Процедурата (за ръководство на ББР) работи доста необичайно. Преди някой да бъде заменен като Надзорен съвет за ББР, сегашният съвет би трябвало да предложи нови претенденти. С други думи, без настоящия контрол е мъчно да се подадат нови претенденти за утвърждение в Българска народна банка. А Българска народна банка има 60 дни да утвърди подадените претенденти, само че не е наложително те да сменят предходния контролен съвет, изясни Петков.
 Таван от 5 млн. лв. за заемите от Българската банка за развиване Таван от 5 млн. лв. за заемите от Българската банка за развиване
Българската банка за развиване няма да може да отпуска на който и да било заем в размер, по-голям от 5 млн. лв.. Това разгласи икономич...
Защо (от Бойко Борисов), не беше заменен и надзорът, който също взе участие в решенията за разпределяне на огромните заеми, попита още министърът. Защо и Симеонов, и Бурска би трябвало да са от Агенцията по приватизацията – нямаме ли специалисти от банковия бранш, добави служебният министър.
Аз не ги променям – да, на 11 май е указът за назначение на служебното държавно управление. Тогава попитах Българска народна банка може ли сегашният Надзорен съвет да взе участие в избора на нов, посочи Петков.
В ББР се кара по протокол, наблюдават буквата на закона. Молбата ми към надзора на ББР е да вземе оптимално бързо решение за оценка на новите претенденти да ги сменят, сподели министърът. Той изясни, че сегашният контрол на ББР го е боязън - да пристигна и да отбрани решенията си за. ББР е ликвидна - въпросът е нашите пари къде са отишли, акцентира Петков.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР