Идеята да се прати летателен апарат на Марс не е

...
Идеята да се прати летателен апарат на Марс не е
Коментари Харесай

Хеликоптер за Марс. Защо не?

Идеята да се прати летателен уред на Марс не е нова. Още преди изпращането на “Спирит ” и “Опортюнити ” през 2003 година имаше смели оферти за пращането на балони и самолети на Марс, като се акцентираха редица преимущества – че могат да облетят доста обекти и да ги изучат от близко.

Въпреки това задача с летателен уред в никакъв случай не бе утвърдена и НАСА реши да залага на изпитани стационарни апарати и марсоходи. А що се касае до височинното снимане, това ненапълно се компенсира от орбиталния уред “Марс Риконисънс Орбитър ”, чиято камера може да разграничава обособени скали на Червената планета.

Но концепцията за летателен уред възкръсна още веднъж. НАСА създава хеликоптер за Марс с концепцията да оказва помощ на бъдещи марсоходи. Хеликоптерът би могъл да излетява всеки ден, да посещава възможни скали за по-нататъшно проучване, както и да сортира допустимо най-безопасния път за марсоходите.

Самият хеликоптер се планува да тежи единствено 1 кг, а дължината му да е 1.1 метра.

Можете да разгледате видео на уеб страницата на НАСА, където е показана концепцията: http://www.jpl.nasa.gov/video/details.php?id=1355

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР