Идентифицирани са над 60% от 400-те хиляди затворници, регистрирани в

...
Идентифицирани са над 60% от 400-те хиляди затворници, регистрирани в
Коментари Харесай

Музеят Аушвиц е идентифицирал над 60% от затворниците в бившия нацистки лагер

Идентифицирани са над 60% от 400-те хиляди пандизчии, регистрирани в някогашния нацистки концентрационен лагер, оповестиха от музея Аушвиц, представени от ДПА.

Още към 900 000 евреи от цяла Европа, депортирани в Аушвиц, въобще не са били регистрирани, защото са били умъртвявани в газовите камери незабавно след идването си в концлагера.

Снимка: БГНЕС

Музеят Аушвиц поставя старания да откри самоличността им въз основа на транспортните описи, сподели неговият шеф Пьотър Цивински.

Снимка: iStock

Концлагерът Аушвиц край полския град Освиенцим е считан за значим знак на Холокоста, напомнящ на интернационалната общественост за случилото се по времето на Втората международна война, отбелязва ДПА. Предполага се, че в лагера са умрели над един милион души, множеството от които евреи.
На 96 година умря Оскар Грьонинг – Счетоводителя от Аушвиц През 2015 година той бе наказан на 4 години затвор за съучастничество в гибелта на 300 хиляди евреи
На 27 януари ще бъде маркирана 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц от Червената войска.

Снимка: EPA

Очаква се на церемонията да участват израелският президент Реувен Ривлин, немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, полският президент Анджей Дуда и кралската двойка на Нидерландия.

Снимка: EPA
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР