ICGB и „Авакакс“ представиха чернова на график за завършване на

...
ICGB и „Авакакс“ представиха чернова на график за завършване на
Коментари Харесай

Служебният министър на енергетиката: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

ICGB и „Авакакс“ показаха чернова на график за довеждане докрай на всички действия по въвеждане е употреба на интерконектора.  Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов след срещата си с представители на строителната компания, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „ Авакс “ и възложителя на градежа – компанията ICGB.

„ До края на деня дадоха обещание да го внесат публично в Министерството на енергетиката и в Министерство на регионалното развитие. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, с цел да следим осъществяването и да подкрепяме с всички наши специалисти и запаси, тъй че планът да бъде приключен и да бъде пуснат в употреба до 1 октомври“, сподели Росен Христов.

„ Тя сега е в тестови режим и е контрактувано експертна компания да пристигна да направи цялостен надзор върху системата до 14 септември. Важно е и преглеждането и внасянето на цялата документи за приемането на Акт 15 и 16. Тук сме подпомагани от Министерство на регионалното развитие, като министерството се е съгласило негови специалисти да преглеждат документите преди да бъде публично подадена и да връщат мнения и препоръки ”, акцентира Росен Христов.

„ Най-малкото забавяне и отклоняване от този график би довело до това, планът да бъде занимателен след 1 октомври. Това би нанесло огромни финансови вреди за страната. Но все още имаме убеденост, че планът ще е подготвен и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме подготвени по-рано, няма по какъв начин синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври поради договорености, направени от предходното държавно управление ”, съобщи Христов.

„ Получихме отговор от американската компания “Шиниър ”. За страдание, получихме отвод и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на полутечен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да ревизира преди приключването на този период – дали при тях има свободни терминали ”, акцентира Христов.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския сектор на Междусистемната газова връзка България – Гърция. Обиколката му стартира от газоизмервателна станция Стара Загора и приключи на Диспечерския център, ситуиран до хасковското с. Стамболийски.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР