Иън Уилмът, британският учен и ръководител на екипа, който през

...
Иън Уилмът, британският учен и ръководител на екипа, който през
Коментари Харесай

Почина „бащата“ на първата клонирана овца - Доли

Иън Уилмът, английският академик и началник на екипа, който през 1996 година влезе в историята с първия клонинг на животно - овцата Доли, е умрял на 79-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, базирайки се на известие на университета на Единбург, Шотландия.

Уилмът сложи началото на световна полемика за етиката на клонирането, когато разгласи, че неговият екип от университетския институт " Рослин " е клонирал Доли, употребявайки ядрото на клетка от стара овца. 

Появата на Доли означи първия път, когато генетично еднакъв бозайник беше основан от стара клетка и провокира въпроси по отношение на евентуалното клониране на хора.

Иън Уилмът по-късно се концентрира върху потреблението на техники за клониране за основаването на стволови кафези, които могат да се употребяват в регенеративната медицина.

" С днешната тъжна вест за кончината на Иън Уилмът науката загуби едно от известните си имена. Иън управлява изследователския екип, който с Доли сътвори първия клониран бозайник. Въпросното животно оказа мощно позитивно влияние върху метода, по който обществото се ангажира с науката и учените се ангажират с обществото ", сподели шефът на института " Рослин " Брус Уайтлоу.

Постигнатият триумф под управлението на Уилмът бележи прогрес, който трансформира научното мислене по това време, споделя Питър Матисън от университета на Единбург в известието, отдаващо респект към учения.

Методът на клониране, употребен при Доли, беше заимствуван през 2005 година с кучета в Корея и през 2018 година с маймуни в Китай, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Засегнат от заболяването на Паркинсон, Иън Уилмът от 2018 година поддържа проучванията върху невродегенеративното заболяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР