И затова иска да разкаже на света истината, какво всъщност

...
И затова иска да разкаже на света истината, какво всъщност
Коментари Харесай

Кинопропагандата – новото „оръжие“ на Путин. Кой е Свидетелят?

И по тази причина желае да опише на света истината, " какво в действителност се е случило " и по какъв начин е изглеждал неговият пъкъл в Украйна.

 

Това ще бъде сюжетът на кино лентата " Свидетелят ", подсилен със средства от съветската страна, първият пълнометражен филм, който споделя за към този момент 18-месечната инвазия, предава БГНЕС.

 

Филмът, чиято премиера се състоя преди 10 дни в Москва, показва украинските военни елементи като неонацисти, които изтезават и убиват личния си народ. Един от тях даже носи тениска с облика на Хитлер, а различен взема опиати. В един миг синът на този белгийски музикант, който е решен да каже истината, пита: " Украйна не е ли Русия? "

Филмът в действителност изобразява разказа, към който Кремъл се придържа от първия ден на войната в Украйна, и поражда въпросът - дали това не е начало на потребление на киното за агитация от страната? И могат ли филмите, като новото пропагандно " оръжие " на Путин, да имат резултат?

Киното може да бъде мощно " оръжие ", което страните употребяват, с цел да пропагандират национализъм. От предишния век насам има доста сходни филми - от нацистка Германия, през Съединени американски щати по време на Втората международна война, до, напоследък, Северна Корея или Сирия.

Не всички от тях обаче притеглят фенове. Даже противоположното. А социолозите считат, че на публиката, най-малко в Русия, са й омръзнали военните истории и че се е съсредоточила основно върху това по какъв начин да " отпусне мозъка си " от ужасните вести от Украйна.
„ Обикновено ни се оплакват, че всичко това е обвързвано с голям стрес и доста болежка. Някои руснаци не желаят да приказват за войната, не наблюдават нищо, не слушат “, споделя Денис Волков, шеф на „ Левада център “, самостоятелен институт за проучване на публичното мнение, представен от Нова.рс.

В днешна Русия пропагандата не е инцидентна. Руските управляващи намерено приказват за желанието си да показват войната в Украйна, само че през личния си обектив, на огромния екран.

Руският президент Владимир Путин подреди на Министерството на културата кината да демонстрират документални филми за " специфичната военна интервенция ", както към момента се назовава войната в Украйна. Освен това тази година страната отпусна най-вече средства до момента в историята си за съветските кинотворци - цели 30 милиарда рубли (около 320 милиона $ ). Но тя държи филмите да демонстрират " героизма и самоотвержеността на съветските бойци ". Тя също по този начин изисква филмовите дейци да се заемат със актуалното обрисуване на " нацистката и фашистка идеология ", в което Путин упреква украинските публични лица.

„ Това е отровна система, в която страната е главният и най-богат производител. В последна сметка всички филми би трябвало да получат лиценз за лъчение от Министерството на културата. И по тази причина механизмът на цензурата участва непрекъснато “, споделя кинокритикът Антон Долин.

До наскоро съветската кино промишленост се смяташе за " добра ".

„ Ние бяхме културни, примерни жители. Правехме положителни филми, които единствено от време на време се противопоставяха на режима “, споделя Григорий Долгополов от Университета на Нов Южен Уелс.

Има обаче и пропагандни филми. Например след късата война с Грузия през 2008 година страната създаде ефирен филм със своя версия на събитията, а сходно нещо се повтори след анексирането на Крим през 2014 година, този път на огромния екран. Единият е от 2017 година, с име " Крим ", който е иницииран от министъра на защитата Сергей Шойгу и демонстрира по какъв начин украинците безмилостно убиват своите сънародници, а другият е сантиментална комедия, написана от Маргарита Симонян, основен редактор на телевизионната мрежа " Раша ", в който тя демонстрира по какъв начин в Крим цъфти обич към руснаците.

И въпреки че и двата кино лентата бяха мощно рекламирани от държавните медии, филмовите критици нямаше какво хубаво да кажат. Освен това и двата кино лентата се провалиха в боксофиса.

„ Защо хората биха отишли да гледат " реклама " на страната, освен това такава, която не им носи нищо положително, когато имат опция “, изяснява Долин, а когато загатва опция, има поради най-вече холивудски блокбастъри. Той също по този начин напомня, че преди време съветските служители са забавяли началото на разпространяването на холивудски шлагери, в случай че министър председателите им са съвпадали с локални филми. Но все пак всеки филм от кухнята на " Марвел ", в действителност всяка огромна американска продукция, е направил големи пари в съветския боксофис.

И въпреки че всяка година в Русия се създават доста филми, единствено 10 от тях са с пропагандна тема. Но Иван Филипов от продуцентската компания " AR Content " счита, че в близко бъдеще ще има още такива. Той разкрива, че сега се довършват още два " пропагандни кино лентата " - единият е " Милиционерът ", чийто сюжет се върти към московски художник, който взема решение да напусне красивия си, бохемски живот в съветската столица, с цел да се причисли към подкрепяното от Кремъл сепаратистко придвижване в Източна Украйна. А вторият, " Мисия " Ганг " ", споделя за съветските войски, които се пробват да спасят индийски студент, хванат в Украйна, и за момента, в който стартира " специфичната интервенция ".

Миналата година, след началото на съветските репресии в Украйна, огромните холивудски студия преустановиха разпространяването на филмите си на този огромен пазар. Това най-сетне отвори вратата за по-добър тираж на съветските заглавия. Интересно е обаче, че заглавието, което " разруши " боксофиса, е всичко друго, само че не и агитационен филм или подобен, който визира мрачни тематики. А точно по време на новогодишните празници в кината там стартира да се прожектира филмът " Чебурашка " - приказна история за обичан воин от епохата на Съветския съюз.

Това симпатично животинче, основано първо в книга, а по-късно оживяло в анимационни филми, е толкоз обожавано, че става амулет на съветските олимпийци. А този филм за признака на Русия и Съюз на съветските социалистически републики беше толкоз известен, че завоюва цели седем милиарда рубли (74 милиона долара), а бяха вложени единствено 850 милиона. Никой не очакваше подобен триумф, по тази причина доста съветски режисьори, вместо да изпълнят заповедта на Путин, започнаха да се връщат към класиката от времето на Съветския съюз и да я трансформират в артикул.

„ Индустрията направи един извод от всичко - руснаците желаят да се дистанцират от това, което им се предлага всеки ден. Те не желаят да гледат филми за война “, счита Филипов.

В поддръжка на тези думи свидетелства представянето на новия агитационен филм. Защото " Свидетелят " не върви толкоз добре, колкото в Кремъл се надяваха. Преди дни единствено към двайсет души са гледали " Свидетелят " в киносалон, който може да побере 10 пъти повече фенове. През първата седмица на прожекциите филмът е спечелил малко над 6,7 милиона рубли, или 70 000 $. Следователно въпросът е какво ще се случи с новото " оръжие за отплата " на Путин?... 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР