И все пак Карлос Гон така и не успя напълно

...
И все пак Карлос Гон така и не успя напълно
Коментари Харесай

Възход и падение на Карлос Гон

И въпреки всичко Карлос Гон по този начин и не съумя изцяло да преодолее културните разлики сред Франция и Япония.

© Reuters Още по тематиката
Nissan включва и финансите на Renault в следствието за Карлос Гон

Япония е подготвена да работи за стабилизирането на автомобилния съюз сред трите компании
21 ное 2018
Арестът на Карлос Гон основава терзания за съюза Renault-Nissan-Mitsubishi

Ще просъществува ли партньорството сред фирмите след ареста на Гон?
20 ное 2018
Лидерът на Renault-Nissan е задържан поради финансови закононарушения

Карлос Гон е упрекнат в нарушаване на японските финансови и борсови закони
19 ное 2018
Renault-Nissan ще създава нови модели ванове във Франция

Правителството поддържа алианса сред производителите и вложенията в страната
11 ное 2018
Renault, Nissan и Mitsubishi имат две години да решат дали да се слеят

Бъдещето на алианса ще бъде начертано преди отдръпването на ръководителя Карлос Гон
8 юли 2018
Президентът на Renault евентуално ще напусне поста си преди приключване на контракта

За това загатна самият Карлос Гон в изявление за Financial Times
16 юни 2018
Най-големите автомобилни компании се готвят за промяна на поколението в ръководството

Fiat Chrysler, Daimler и Toyota са измежду тези, които ще би трябвало да изберат нов управител през идващите няколко години
12 апр 2018 - Мениджърът преодоля културните разлики и географското разстояние сред френската Renault и японската Nissan, като трансформира съюза в един от най-големите производители на коли в света
- В понеделник той беше упрекнат във финансови закононарушения и укриване на приходи и беше задържан в японската столица
Япония, а и цялата автомобилна промишленост, беше шокирана от новината за ареста по обвинявания в укриване на приходи на ръководителя на Nissan Motor Карлос Гон. Ръководителят на автомобилния производител е необятно почитан в бранша заради обстоятелството, че извади японския производител от рисково близкото до банкрут положение, а също и поради алианса, който построи и оглави с френската Renault, към който през 2016 година се причисли и Mitsubishi. Заради преодоляването на тристранния съюз той е считан за може би най-важната фигура в световната автомобилна промишленост през последните години.

Въпросът дали партньорството сред фирмите може да просъществува без основния му проектант постоянно е участвал, само че карцерът на Гон форсира подозренията. Случаят занапред ще набира скорост, само че актуалната рецесия в най-голямото и сполучливо партньорство в автоиндустрията повдига три съществени въпроса.Първо, по какъв начин Renault ще премине през неизбежната " кървава баня "? Дори френското държавно управление, което има 15% от компанията, прикани за промяната на Гон с краткотрайно ръководство, а управлението на автомобилния производител го поддържа твърдо. Второ, по какъв начин ще се отрази това на корпоративното ръководство в Nissan? След като японската компания се причисли към групата на автомобилните колоси с фалшифицирани резултати от тестванията за нездравословни излъчвания, критиците към този момент изричат оферти за съучастничество, или най-малко знанието, на борда на Nissan във евентуалното укриване на приходи от страна на Гон. На трето, само че не по значимост, място изниква въпросът по какъв начин карцерът ще се отрази на комплексния авто съюз сред трите компании, където пълномощията на сдруженията не са равни – френското държавно управление има непропорционално огромно въздействие, макар че Nissan има най-високи приходи и продажби.
От нулата до върха

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Безпокойството, граничещо с паникa, подбудено от " рухването " на Гон, приказва за неговата основна роля в съюза, който той съвсем еднолично сътвори. Алиансът Renault-Nissan е значително фантазия: основаването му е уравновесено от един незаместим водач – Гон. Само че действието на това обединяване, което се крепи на кръстосани дялове, които не са мажоритарни, слага въпроси дали то може да оцелее след него. Като основен изпълнителен шеф на Renault и ръководител на Nissan и новия участник Mitsubishi 64-годишният бразилец от ливански генезис е движещата мощ на партньорството сред фирмите, почнало през 1999 година, когато японският автопроизводител е покрай колапс. " Алиансът е мощно обвързван с личността на Гон ", споделя анализаторът от Commerzbank Деймиън Флауърс.

Роденият в Бразилия френски жител, който е получил образованието си в Ливан, прекарва 18 години в производителя на гуми Michelin, издигайки се до управителната позиция на северноамериканските интервенции на компанията. Оттам той отива в Renault, където е изпълнителен вицепрезидент в интервала 1996 - 1999 година След като френската група придобива през 1999 година надзорен дял в Nissan, той се мести в японската компания и я управлява в интервала 2001 - 2017 година В Nissan той съумява да понижи разноските, затваря фабрики, отстрани 21 хиляди работни места и реинвестира спестяванията в 22 нови модела коли и камиони – всичко това в границите на 3 години.

С разрастването на алианса, който през днешния ден се конкурира по величина с водачите в сектора Volkswagen и Toyota, репутацията на Гон набъбна. Той е постоянен посетител на Световния стопански конгрес в Давос, както и на доста интернационалните конференции, където приказва за бъдещето на превоза. Отстраняването му идва в основен за промишлеността миг, която се готви да премине към електрически и след това самостоятелни коли. Гон беше измежду първите водачи, който се осмели да пусне всеобщ електрически автомобил на пазара – Nissan Leaf през 2010 година, когато това още изглеждаше необичайно решение. " Спасението на автомобилната промишленост изисква много повече от просто сглобяване на коли ", споделя Гон в изявление за Bloomberg през октомври. " Очаквайте да видите клъстери сред производители на коли и софруерни компании – дружно те ще донесат новите оферти на пазара ", добави тогава той.

Краят на култа

На 19 ноември митът за Гон рухна. Главният изпълнителен шеф е обвинен, чe нe e oбявил нaпълнo peaлнитe cи дoxoди във финaнcoвитe oтчeти нa ĸoмпaниятa. Същите обвинявания са отправени и към различен шеф на компанията - Грег Кели. Според проверяващите в продължение на пет години - от 2011 година до 2015 година, двамата са занижили информацията за приходите си с към 5 милиарда йени (около 44 млн. $ по настоящия курс), с цел да укрият налози.

Aĸo пoдoбни дeйcтвия бъдaт дoĸaзaни, тoвa би билo нapyшeниe нa япoнcĸия зaĸoн зa финaнcoвитe инcтpyмeнти и бopcитe. Nissan упрекна Гон в " обилни " нарушавания и съобщи, че му е " предложено " да се отдръпна от поста ръководител. Компанията разгласи, че е разследвала Гон и Грег Кели в продължение на месеци. " По отношение на Гон са открити редица други обилни актове на непозволено държание като персоналното потребление на активи на компанията, а дълбокото присъединяване на Кели също е доказано ", твърди японският производител в изказване. На конференция в понеделник вечерта, откакто бяха разкрити обвиняванията, основният изпълнителен шеф на Nissan Хирото Сайкава – някогашен покровител на Гон, разказа бразилеца като " човек с прекалено много власт и прекомерно малко контрол, което насърчава непозволено държание ". На същата конференция японецът сподели, че хипотетичните дейности на Гон са станали известни посредством сигнал от човек в компанията.

Според японското законодателство обвинен може да бъде арестуван от прокурорите за период до 20 дни, преди да бъде упрекнат или освободен. Цутому Накамура, някогашен прокурор в районната прокуратура в Токио, предвижда, че Гон ще бъде упрекнат в петък, 7 декември, последния работен ден преди крайния период. Ако бъде дадена гаранция, тя ще бъде " несъразмерна - на стойност стотици милиони йени, или милиони долари ", сподели Накамура. Фалшифицирането на корпоративни годишни доклади, за които Гон и Кели са упрекнати, допуска оптималната присъда до 10 години затвор и санкция до 10 млн. йени, според Закона за финансовите принадлежности и тържищата.

Инвеститорите реагираха остро на новините (виж графиките). Притесненията за бъдещето на автомобилните компании без Гон изпратиха акциите на Renault с над 9% надолу в деня на ареста му, като по този начин те доближиха най-ниските си равнища от януари 2015 година В Япония акциите на Nissan се намалиха с повече от 5% на 20 ноември. Сайкава се опита да потуши спекулациите за раздробяване на съюза, като сподели, че " заминаването на Гон няма да засегне връзка, доста по-голяма от един човек ". Анализаторите считат, че поради големите вложения, които промишлеността е принудена да прави в прехода към електрически коли и самостоятелно шофиране, разбиването на алианса би било еднакво на самоубийство.

И въпреки всичко Карлос Гон по този начин и не съумя изцяло да преодолее културните разлики сред Франция и Япония. Дори следствието на хипотетичните злоупотреби демонстрира това – то е ръководено от Nissan, а от Renault не са знаели до приключването му. " Японците не желаят алчността на плутокрацията, не желаят алчността на основния изпълнителен шеф ", разяснява Джеспър Кол от WisdomTree Japan.

Делото " Гон " изпраща мощен сигнал, че ръководителите на фирмите не са всемогъщи. То също евентуално е признак на неразбирателството сред фирмите в съюза. Nissan e по-силната единица – продава повече коли, а пазарната му капитализация е съвсем два пъти по-голяма от тази на френската компания. Renault, обаче има 43% от Nissan и има тежест при взиматено на стратегическите решения там. В същото време делът от 15% на японската компания в Renault не дава даже право на глас. На 20 ноември Financial Times заяви, че Гон е възнамерявал цялостното обединение на двете компании. Съветът на Nissan се е противопоставил на предлагането и е търсил способи да го блокира.

Управителният съвет на Renault разгласи в сряда, че е назначил вторият човек в компанията Тиери Болоре за краткотраен заместник-главен изпълнителен шеф, а Филип Лагайе, който беше водещ самостоятелен шеф, става краткотрайно настоящ ръководител на борда на шефовете. Това обаче са по-дребните елементи към бъдещето на двете компании и самия алианс. Те занапред ще би трябвало да взимат надалеч по-тежки и значими решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР