И в Русе изборният ден не се размина без проблеми

...
И в Русе изборният ден не се размина без проблеми
Коментари Харесай

Хора с увреждания в Русе не успяха да участват във вота

И в Русе изборният ден не се размина без проблеми - неуредици имаше към гласуването на хората с увреждания, а в някои секции машините за гласоподаване за малко отхвърлиха да работят, само че не поради механически или софтуерен проблем, а от престарание.

Въпреки желанието си да гласоподават, част от хората с увреждания в Русе не съумяха да вземат участие във вота. Причината е, че членовете на преносимите секции са пропуснали да им се обадят авансово и когато са пристигнали до вратите им, не е имало кой да отвори. Проблем имаше и с машинното гласоподаване в 10 секции, само че не поради софтуера, а тъй като устройствата са били предозирани с дезинфектант.

От четири години Радка Пенкова е прикована в инвалидна количка, само че това не й пречи да гласоподава. Днес обаче за малко да не успее.

" Позвъниха напряко на вратата, а трябваше да ми позвънят авансово, с цел да мога да извикам някой, тъй като съм неработоспособен и не мога да си отворя вратата ", описа Радка Пенкова.

Една от аргументите за това разминаване е, че законово не е регламентирано от преносимите изборни секции авансово да се обаждат на хората, без значение, че всички те са с ТЕЛК и доста от тях са трудноподвижни.

" Когато сега не можем да намерим гласоподавателя, продължаваме на идващия адрес ", сподели Димитрина Маринова - ръководител на преносимата изборна секция.

Жената обаче не се отхвърля и подава сигнал в РИК.

Според Радка Пенкова гласуването с преносима изборна секция е добър вид, само че за хора като нея, които разчитат на непозната помощ, с цел да се придвижат, електронния избор е по-удачен.

" Защото напряко, без някой да ме съпровожда, можеше да се гласоподава по този начин, без бюлетината и кутията да идват и да заангажираме други спомагателни хора ", изясни Радка Пенкова.

Но до момента в който въведем електронното гласоподаване, би трябвало да се оправим с провокациите на машинния избор. В някои от секциите в Русе екраните на устройствата се оказаха прекомерно чувствителни поради употребяваните върху тях дезинфектанти.

" Натискаш бутона, постепенно се отпечатва, се означи. Бавно става ", посочи Владимир Райчев.

Въпреки това множеството гласоподаватели избраха машинното гласоподаване.

" По този метод ще създадем една крачка към заветното онлайн гласоподаване някой ден ", уверен е Димитър Димитров.

В Русе секциите с опция за машинно гласоподаване са 178.

Текст: Екип Българска национална телевизия Русе
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР