И в Гърция броят на заразените и починалите от COVID-19

...
И в Гърция броят на заразените и починалите от COVID-19
Коментари Харесай

Ръст на новозаразени с ковид и в Гърция, мерките още са на локално ниво

И в Гърция броят на инфектираните и умрелите от COVID-19 пораства. Около 4 000 е броят на новозаразените през последните дни, а натискът към лечебните заведения се ускорява. Северна Гърция е в алената зона и тук-там там се обмислят по-сериозни местни ограничения.

Около 65 % от гръцките жители са имунизирани, само че се следят големи разлики в броя на ваксинираните хора в другите райони на страната. На някои от островите, да вземем за пример, към 80% от популацията към този момент е с най-малко една доза, до момента в който в други райони на Северна и Централна Гърция стойностите са много по-ниски - сред 30 и 50%.

Александра Аграфиоти живее със фамилията си в град Серес, където по-малко от половината население е ваксинирано.

" Опитват се по най-различен метод да привлекат хората да се имунизират, изяснява се какъв брой е значимо това, само че за жалост отказващите се от имунизиране са много. Тези, които обмислят дали да се имунизират или не, също са доста и по този метод се забавя процентът на имунизираните. Това, което знаем е, че леглата в лечебните заведения не доближават и множеството заболели, които са в тежко състояние, са неимунизирани ", описа Александра.

Някои гръцки лекари приканват държавното управление да вкара наложително имунизиране, с цел да предотврати „ национална покруса ". Засега имунизацията е наложителна единствено за медицинските служащи. Няколко хиляди от тях са останали без работа при започване на октомври, тъй като отказали да се имунизират.

В Гърция всички възпитаници се образоват присъствено в учебно заведение. Два пъти седмично обаче би трябвало да се тестват. Единият от тестванията се прави в лаборатория, а вторият - от родителите у дома.

В лабораторията, в която работи Ана Захарито, всяка седмица тестват стотици възпитаници. Разказва ни, че първоначално е имало терзания в родителите по отношение на това, само че с времето отрицателните безредици са отминали.

" Ние вършим всевъзможни проби, като особено на децата вършим бърз тест. Взимаме секрет от носа на детето и зависи от дечицата, множеството нямат нищо срещу. Вкъщи пък родителите им вършат тест, който купуват от аптеките, там се употребява слюнка от детето ", изясни тя.

В Гърция от време на време тестват даже и децата в детските градини. А измежду учениците в по-големите класове има много имунизирани.

" Децата ми са имунизирани. Дъщеря ми е на 18 и сама взе това решение. Синът ми след сериозен диалог доста позитивно се отнесе към това и се имунизира, негови съученици също са имунизирани. Да се надяваме, че тази година учебните заведения няма да се затворят, тъй като беше доста мъчно предходната година с отдалеченото обучение, започвайки от началното обучение до университетите ", разяснява Александра Аграфиоти.

В Гърция всички заведения са отворени, ограничавания в работното време няма. В заведенията обаче, се позволяват единствено имунизирани или преболедували клиенти. Хора, които са с негативен антигенен тест могат да сядат единствено извън.

Стериос, притежател на заведение за хранене край Солун, ни споделя, че служители на реда минават по няколко пъти дневно и ревизират дали хората съблюдават разпоредбите правилата, санкцията е солена - 2 000 евро.

Бармани, сервитьори, готвачи също би трябвало да са имунизирани или два пъти седмично да си вършат бърз тест. Гърция ще премине през четвърта и пета коронавирусна вълна тази зима, споделят от държавния коронавирус щаб в южната ни съседка, а от дисциплината на жителите зависи какъв брой огромна ще е тя.

Не е изключен нов локдаун, само че той надали ще бъде толкоз тежък и нескончаем, както предходната година, когато гърците месеци наред можеха да напущат домовете си единствено след стартирането на СМС.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР