И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни

...
И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни
Коментари Харесай

Държавата няма да даде храни на бедните тази зима

И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни артикули по оперативната стратегия на Европейски Съюз, няма да си ги получат .

За поредна година Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) не съумя да провежда в точния момент нито търга за пазаруване на провизиите, нито раздаването им от Българския червен кръст, макар че парите за тях са налични, написа вестник " Сега ".

През 2016 година търгът бе разгласен още през април, само че предходната година обществената организация разгласи поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това значи, че най-рано през пролетта хората биха могли да получат пакетите си с артикули.

Практиката обаче сочи, че търговете постоянно се проточват, тъй като има обжалване от некласираните компании и се постанова АСП да афишира нови публични поръчки. Храните за 2016 година бяха раздавани до есента на предходната година поради обжалвания и нови търгове. В резултат храните се раздават на части и на няколко пъти. Всичко това дружно със забавянето слага под съществено подозрение успеваемостта на изразходваните пари.

За тази зима пакетите би трябвало да включват 17 продукта, а целият план е на стойност близо 16.4 млн. лева АСП ще купи брашно, ориз, спагети, лютеница, консерви с домати, грах, конфитюр, леща, захар, олио и други През 2016 година поръчката беше за повече от 19 артикули, само че беше за над двойно повече пари - 48 млн. лева Тогава разликата бе, че към продуктите имаше и елементарни бисквити и вафли. Близо 300 хиляди българи получиха пакетите с храни.

Според оценката на АСП за резултата от програмата с помощта на получените храни бедните хора са икономисали до 5% от месечния си приход. Общият бюджет на програмата до 2020 година е 123.3 млн. евро. Освен храните се обезпечава и топъл обяд на небогати и бездомни хора. Близо 6.2 млн. евро от общия бюджет са за техническа помощ.

Цената на един пакет за 2016 година бе към 118 лева, т.е. двойно по-скъп от този за 2015 година, когато пък се даваха повече типове храни. Според разбора на АСП за резултата от оперативната стратегия пакетите са били от най-голяма помощ за самотно живеещите възрастни хора над 65 година - по този начин те са икономисали месечно по 5 на 100 от прихода си, или по съвсем 10 лева на месец. През 2015 година " спестената сума " е била над 2 на 100, или по 4.35 лева, като 38 на 100 от потребителите на пакетите са пенсионери над 65 година

Снимка: Архив

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР