И тази пролет, едни от най-красивите столични сгради ще бъдат

...
И тази пролет, едни от най-красивите столични сгради ще бъдат
Коментари Харесай

Теодор Стойчев, Европейски парламент: Искаме да вдъхновим хората да използват пълния си потенциал

И тази пролет, едни от най-красивите столични здания ще бъдат част от, осведоми, отдаден на събитието.

Една от тях ще бъде основаната от архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер Централна общинска минерална баня, през днешния ден - Регионален исторически музей - София. Освен че ще бъде огряна от завладяващо видео 3D мапинг шоу, фасадата ще бъде и главен акцент в програмата на LUNAR, тъй като е столичната постройка, чиято архитектура провокира въображението на актьори от 12 страни. Това се случва в границите на първия Международен конкурс за видео мапинг, който се провежда от MP-STUDIO в партньорство с Европейския парламент в България.

За това какво могат да чакат посетителите и за какво е значимо да обърнем внимание на тематиките, разказани посредством светлинно изкуство, приказва Теодор Стойчев, началник на Бюрото на Европейския парламент в България.

- Тази година е Европейската година на уменията. Кои съгласно Вас са значимите умения, без които не можем през днешния ден, а и отсега нататък?

- Темата на присъединяване ни във фестивала тази година - УмеНИЕ - цели да притегли вниманието върху Европейската година на уменията, чието начало ще бъде сложено на 9 май 2023 година и ще продължи 12 месеца. Замисълът на тази самодейност е да предизвиква гения и усъвършенства уменията и квалификацията на работещите в Европейски Съюз, да покачва тяхната конкурентоспособност и подвижност, обръщайки особено внимание на интеграцията на групите в неравностойно състояние. Това ще способства за основаването на качествени работни места и превъзмогване на някои несъответствия сред търсените и предлаганите на пазара на труда умения, в това число в цифровата сфера.

В бързо изменящия се свят на труда и технологиите, някои от най-важните умения за бъдещето ще са тези, които по-трудно се поддават на автоматизация: сериозното мислене и решаването на проблеми, адаптивност и еластичност, прочувствена просветеност, цифрова и финансова просветеност, креативност и нововъведение.

Комбинацията от твърди и меки умения постоянно е печеливша и носи със себе си доста позитиви. Умението за демонстрация на водачество в основни обстановки, даването и приемането на противоположна връзка и градивна рецензия, езиковите и информационните умения - всички те са използвани и значими, без значение от професионалното направление. Способността за работа в екип, адаптивността и емпатията също не остават по-назад.

- Това е петото 3D мапинг шоу, с което отбелязвате Деня на Европа, от 2017 година насам. Свикнали сме да виждаме голям брой разнообразни тематики, показани от Вас посредством това изкуство. Какво е посланието ви тази година?

- Тази година концепцията е фокусирана върху желанието ни да вдъхновим хората да употребяват цялостния си капацитет, само че и да демонстрират съпричастност към публично значимите проблеми, като по едно и също време с това желаеме да напомним и кои са полезностите на Европейския съюз - ценене на човешкото достолепие и правата на индивида, свободата, равенството, демокрацията и върховенството на закона.

Макар и разказвачът в тазгодишния театър да е изкуственият разсъдък − тематика, която е в центъра на вниманието и на Европейския парламент − желаеме да подчертаваме върху ролята на индивида в центъра на всичко. Посланието ни е за това по какъв начин да променим себе си и света към нас, с цел да живеем дружно в мир и благополучие.

- С какво честването на празника в България се отличава от отбелязването му в други страни членки?

- 9 май се отбелязва с разнообразни тематични събития и празнувания в цяла Европа, които разпространяват задачите и полезностите на Европейския съюз.

В България създадохме традиция да означаваме Деня на Европа с огромни аудио-визуални спектакли върху знакови публични здания, с които да предаваме послания, които ни сплотяват в днешния свят на вододелни разлики.

Миналата година мапингът ни се трансформира в част от едно още по-голямо събитие: Фестивалът на светлините LUNAR, който притегли близо половин милион души аудитория. След дългия интервал на обществена изолираност след пандемията, това извънредно огромно обществено събитие за допустимо най-широка аудитория ни сподели още веднъж смисъла на това да сме дружно и да сплотяваме сили за общи дела. Надяваме се, че тазгодишното издание на фестивала ще е още по-силно.

- В идното издание на LUNAR ще се случи и нещо доста вълнуващо за артистите по света - давате им опция да основат свои видео мапинг произведения за една от най-красивите столични фасади - тази на Регионалния исторически музей - София. Защо реализирането на сходен интернационален конкурс е значимо?

- Европейският парламент в България поддържа състезанието за светлинни актьори, тъй като посредством него българската аудитория ще има опция да се допре до невероятните благоприятни условия на този тип изкуство, посредством което посланията доближават до феновете на прочувствено равнище. С този конкурс се дава поле за изява на актьори от целия свят, които могат да опишат истории и да предизвикат въображението. Същевременно те получават и късмет да покажат на какво са способни и да бъдат видяни, като станат част от нещо огромно и значимо и слагат столицата ни паралелно до някои от най-иновативните градове в света.

Регионалният исторически музей - София е ситуиран на място, символизиращо религиозната и етническата приемливост, защото в непосредствена непосредственост съжителстват православна и католическа черква, джамия и синагога. Благодарение на светлинната проекция, феновете ще могат да преоткрият хубостта на тази постройка, която е монумент на културата с национално значение.

- Какво е посланието ви към артистите, които сега основават своите творби?

- Да не престават да развиват уменията си, да опитват и да надскачат себе си. Да основат впечатляващи светлинни съоръжения, които да въодушевяват публиката. Да не не помнят, че са част от нещо по-голямо - общественост от създатели, които трансформират света.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР