И тази година военни водолази ще обследват морското дъно за

...
И тази година военни водолази ще обследват морското дъно за
Коментари Харесай

Военни водолази обследват морското дъно преди хвърлянето на богоявленския кръст във Варна

И тази година военни водолази ще обследват морското дъно за рискове преди хвърлянето на богоявленския кръст на 6 януари. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Варна от Щаба на флота.

В неделя Варненският и Великопреславски митрополит ще хвърли светинята във водите край Първа буна на крайбрежната алея от борда на боен катер. При неприятни метеорологични условия, кръстът ще бъде хвърлен от плажа.  Както всяка година, на 6-ти януари на площад „ Св. Св. Кирил и Методий ” пред Катедралния храм „ Св. Успение Богородично ” във Варна ще се състои боен обред “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни флагове ”.

Той ще стартира в 10 часа директно след довеждане докрай на Богоявленската литургия. В него ще вземат участие представителни елементи от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военноморски сили. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили ще одобри началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – пълководец на Военноморските сили. След благославянето на бойните флагове ще се организира шествие до паметника на Христо Ботев, където с боен обред ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се организира църковният обред „ Велик Богоявленски водосвет “ и мятане на кръста в морето. Очаква се той да бъде хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан от боен катер, ситуиран в региона на буната. При неприятно време обаче, кръстът ще бъде хвърлен от плажа.

Тази година смелчаците, които ще скочат за кръста в морските води точно на Богоявление в квартал „ Аспарухово “ могат да бъдат най-вече 30. Целта на мярката е да не се позволяват произшествия и мероприятието да протече безвредно за участниците.

Всички искащи да скочат за кръста да се явят сред 10.30 и 11.30 часа на Йордановден, на борда на транспортен съд „ Академик “ с оглед осъществяване на нужните медицински прегледи. Празникът на 6 януари в квартал „ Аспарухово “ ще стартира със Света литургия от 9 часа в православния храм “Св. Цар Борис I ”. В 11.30 часа от църквата ще потегли литийно шествие. Неговият маршрут ще премине по ул. “Найчо Цанов ”, ул. “Кирил и Методий ” до кораба “Академик ”, който се намира на канала море – езеро.

Между 12.10 и 12.30 часа ще стартира отслужването на Велик Богоявленски водосвет, oсвещаване на всемирните води и изваждането на Христовия кръст. Миналата година 32-годишния Емил Атанасов от Варна извади богоявленския кръст от морето, който беше хвърлен на първа буна от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Младият мъж показа, че скача за светинята за повторно. Над 100 души се хвърлиха в студените води на Черно море тогава. Най-младият от смелчаците бе 11-годишният Александър, а най-възрастният – 78-годишният Васил Тепеденелев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР