И тази година проблеми на Богоявление в Калофер.С тъпани и

...
И тази година проблеми на Богоявление в Калофер.С тъпани и
Коментари Харесай

Момиче показа първите минути от ритуала в Калофер и отсече: Всичко се превърна в панаир

И тази година проблеми на Богоявление в Калофер.

С тъпани и гайди минути преди 08:00 ч. млади и по-възрастни калоферци, пременени в български обичайни носии, влезнаха във водите на Тунджа. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след тържествена света литургия, отслужена в църквата " Свети Архангел Михаил ". По традиция дървеното разпятие бе извадено и предадено на най-малкия участник в хорото – Теодор, който е единствено на годинка и девет месеца.

За ритуала на Йордановден в Калофер бяха пристигнали хора от цялата страна, като една част от тях също влязоха във водите на Тунджа. По предписание гостите на града трябваше да изчакат локалните участници да извадят кръста и да излязат от реката. Спазено ли е обаче това предписание и какво желае ни каже младото момиче Наталия Диклиева, която в персоналния си Facebook акант разгласява видео, което демонстрира първите няколко минути от ритуала в Калофер.

По думите на Диклиева ритуалът се е трансформирал в панаир, като тя отбелязва, че това се дължи на " по този начин наречените българи юнаци, които не са нито българи, нито юнаци ", това написа момичето към прикрепеното видео.

Наталия приключи обявата си с думите: " Не се сърдете след това за какво има разделяне. Бъдете здрави! ". Не излиза наяве какво тъкмо е разочаровало дамата. Припомнете си обаче, че преди години калоферци саботираха мъжкото хоро в Тунджа - тогава те протестираха, че първо в реката бяха вкарани външни хора дружно с 5-6 калоферци, а останалите локални поданици останаха на брега. Почти всяка година в Калофер на Богоявление има проблеми. Случвало се е дори калоферци да се отделят и да отидат нагоре по реката, с цел да вършат друго хоро - точно по-този метод те демонстрират, че не са съгласни с това външни лица да вземат участие в ритуала.

Преди години кметът на Калофер Румен Стоянов разгласи, че ще наеме частна охранителна компания, която да опази мъжкото хоро в река Тунджа. " Трябва първо калоферци да влязат в реката, да си изпълнят ритуала и по-късно към този момент да влиза който ще ", безапелационен бе той. Тогава Румен Стоянов напомни, че правилото в реката да нагазят първо кореняците, не е ново. Проблемът бил обаче, че гостите въобще не се съобразявали с това. Външните могат да влязат в реката чак, откакто кръстът бъде заловен.

Междувременно вършат усещане мненията под обявата на Наталия Диклиева - момичето, което твърди, че обичайното хоро се е пръвърнало в панаир. Нека прочетем част от тях.

" Всяка година е било панаири, но тая надмина всички! Срам е, че една традиция непокътната във времето се опорочава в последните няколко години, с помощта на външните хора, които всяка година влизат и скапват хорото…. Но въпреки всичко ЕВАЛА и на всички калоферци, които се пробваха да спрат външните, които най-нагло се подредиха до тях и пяха българи-юнаци ", написа Марти Гонова, която твърди още, че външните лица са били съществено подпийнали.

" Ритуалът е доста прекрасен, само че като дойдат " българи простаци " от цялата страна и го ос*рат. Явно би трябвало да се задействат кмета и полицията най-сетне ", коментира Ана Диомена, която препоръча на  " българите простаци ", които не могат, да пеят да си стоят по родните места.

Мария Ненкова пък отблелязва: " Нищо общо с българските обичаи. Пиянски осъществявания и цялостен панаир! ".

Златка Стоянова прибавя, че е забелязала един от гостите на хорото демонстративно да си пуши пурата, което очевидно я е подразнило.

" Честит празник, калоферци! Аз също съм калоферка, само че пребивавам другаде. Това не ми пречи да съм съпричастна с традициите на този град! Нещо единствено че тази година ми загорча, когато един от гостите на хорото демонстративно си пушеше пурата. Това не е съблюдаване на традицията, това е бабаитлък, който няма място там в реката! ", написа Златка.

Александър Йолов, който за пета поредна година присъства на ритуала написа в мрежата следното:

" Тази година мина всички граници! Проблемът е, че единични бройки пияници, които даже в никакъв случай не са си създали труда да схванат какво се чества на този ден, идват и скапват празника на всички. Призовавам ги тези сладурковци да дойдат в центъра и да се поцелуваме. "



Мъжкото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години.

Според легендата Калофер е учреден през 1533 година Тогава група мъже предвождани от Калифер челник, " владеели " тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните. Войводата приема предлагането и се открива в землището на сегашен Калофер. През идващите епохи Калофер израства като значим културен и търговски център, с рентабилен занаят за локалните хора, поради което бил наименуван " Алтън Калофер " - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити и всички мъже и градът е опустошен.

Фото заем: Стефан Петков
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР