И тази година, на 29 и 30 септември 2023 година

...
И тази година, на 29 и 30 септември 2023 година
Коментари Харесай

На 29 и 30 септември предстои Европейската нощ на учените

И тази година, на 29 и 30 септември 2023 година означаваме Европейската нощ на учените в границите на план K-TRIO „ Учените в триъгълника на познания “. Събитието под мотото „ Науката и нововъведенията са ключ към мечтаното бъдеще “е проведено в партньорство с Регионален исторически музей – София, Институт по математика и информатика на Българска академия на науките, Единен център за нововъведения на Българска академия на науките, както и водещи университети в страната, с координатор Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

От 16:00 до 22:00 ч. на 29 септември, учените от институтите на Академията за поредна година ще показват научно приложни технологии и разработки в K-TRIO за ВСИЧКИ: Кабинети по любознание, а в панела K-TRIO за ДЕЦА, бъдещите млади откриватели ще имат опция да вземат участие в занимателни и просветителни опити. Богата палитра от проучвания по които работят учените ще може да се види в панела K-TRIO за ВСИЧКИ, показан в 22 щанда, ситуирани на територията под Куполите на Софийското Ларго: от демонстрации на антични игри и проява на средновековна фехтовка и исторически лекции до последните достижения в региона на роботиката, машинните авиационни системи и екологията. Посетителите ще имат опция да получат информация за Европейската мрежа в поддръжка на бизнеса Enterprise Europe Network (EEN) - за интернационализация, софтуерен трансфер, комерсиализация и достъп до финансиране. Услуги и благоприятни условия за бизнеса. Да се срещнат с действия по Националния проект за възобновяване и резистентност: Платформа за съдействие с бизнеса. Между 19:30 и 22:00 ч. РИМ – София за следващ път ще показа Историческа вечер с лекции, беседи и на практика демонстрации, свързани с дендрохронологията, актуалните исторически проучвания и средновековното европейско фехтовално изкуство, показани от водещи откриватели.

На 30 септември програмата ще продължи на територията на Археологическа експозиция Антична Сердика. От 11:00 до 13:00 ще бъде показана просветителната игра „ Пътешественици във времето “, създадена от млади учени и откриватели от Българска академия на науките. Под формата на интерактивна игра, децата ще имат опция да посетят разнообразни исторически столетия и да научат нови забавни обстоятелства за живота в предишното, от Античността до Средновековието. Между 14:00 и 16:00 освен дребните откриватели само че и техните родители и всеки клиент, с интерес към историята и археологията ще има опция да научи „ Как се пресъздава историята “. Реконструкция, възстановка, жива история и пробна археология – всичко това са термини, които добиват особена известност през последното десетилетие у нас. Какви са другите подходи в пресъздаването на историята, кой се занимава с това и какво е мястото им в съвремието? Отговори на тези въпроси ще дадат представителите на софийското съдружие за антични реконструкции „ Mos Maiorum Ulpiae Serdicae “ и експерти от Исторически Факултет на СУ.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР