И така, започнали сме прибирането на растенията, сега е време

...
И така, започнали сме прибирането на растенията, сега е време
Коментари Харесай

Да приберем балконските цветя у дома - II

И по този начин, почнали сме прибирането на растенията, в този момент е време да погледнем самите тях.

През лятото доста от тях са натрупали прахуляк, листата им са мръсни и растението не може да диша, изключително по- сухия притихнал въздух. Затова можем да подложим цветята с по- огромни листа, които задържат и повече прахуляк, на топъл душ в банята. Обливаме ги деликатно, на слабата бликам на душа, с цел да не ги повредим или почвата да не излезе от саксията. Оставяме ги да се отцедят, подсушаваме саксиите и ги нареждаме. Следващото поливане надлежно ще изчака. Тези растения изключително ще имат потребност от пулверизиране през зимата. В тази група можем да сложим фикуси, някои драцени, юка, палми и други

Необходимо е да огледаме деликатно за паразити. В по- тясното пространство те ще се предават по- бързо от саксия на саксия и би трябвало да отстраняваме всевъзможни вредители в точния момент.

Някои типове доста избуяват през лятото. Пускат дълги леторасти, които задушават естествения напредък. А през зимата той така и така замира. Затова би трябвало деликатно да орежем избуялите елементи, да огледаме за изсъхнали клончета, загнили листа и прецъфтели цветове. А когато спрат въобще да цъфтят, е нужно да изрежем самите клончета и да оставим единствено дребна, ниска част от тях. Принципът е сходен на зарязването на лозите – растението би трябвало да се съживи, да „ диша ”, с цел да може през пролетта да изкара нови клонки – още по- мощни, които да се изпълнят с цвят. Към тази група причисляваме бегонията, мушкатото, и въобще множеството каскадни и балконски цъфтящи типове.

Ето още някои препоръки за стайна грижа:

Редовно пулверизирайте листата, поради по- сухия въздух.

Поливайте по- рядко, множеството растения зимуват (вегетират) и нямат потребност от доста вода. Когато поливате въпреки всичко, използвайте вода, престояла денонощие на стайна температура.

Тези, които не изпадат в зимен сън, имат потребност от наторяване с подобаващи средства.

Проветрявайте постоянно стаите, където има растения.

Не позволявайте внезапни промени в средата, даже и в домашни условия.

Следете за гниене, гъбички, плесен и паразити. Разрохквайте почвата постоянно.

Хората, които гледат с любов растения, ги възприемат като живи, одухотворени създания. Говорят им, местят ги насам- натам, тъй като „ на цветето по този начин му харесва ”, страдат с тях и се радват на растежа и цветовете им. Подобно отношение не би било нещо ново и непознато. Дори и да не сте от тях, даже и да гледате растения „ апропо ”, в случай че положите тази обикновена грижа през есента, през пролетта резултатът може пък същински да ви възпламени по цветята.Продължава: Да приберем балконските цветя вкъщи - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР