И след приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на

...
И след приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на
Коментари Харесай

След изтеглянето на „Вера Су“: МОСВ продължава да следи състоянието на морските води

И след привършване на дейностите по разтоварване и обезопасяване на авариралия транспортен съд „ Вера Су ", екипите за наблюдаване на Министерство на околната среда и водите не престават ежедневно да наблюдават на място положението на морските води край Камен бряг за следене на стойностите на следените досега индикатори.

Продължава ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от мястото, на което беше затънал корабът.

Допълнителният площен мониторинг от 7 пункта ще продължи през идващите две седмици според одобрения проект. Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението им разрешава следене на евентуално влияние върху морската околна среда в по-дългосрочен проект посредством осъществяване на периодически моделирани проучвания на крайбрежните морски води.

Предстои Министерство на околната среда и водите да даде систематизирана информация за резултатите от оценката на въздействието върху акваторията на Черно море в региона на Защитена околност „ Яйлата ", която е предоставена на Института по океанология към Българска академия на науките по задание на Изпълнителната организация по околна среда.

В техническото задание са избрани действия за разбор на предстоящите въздействия върху морските организми и върху екологичното положение на морските води и за оценка на вероятни вреди върху морската флора и фауна, морските хабитати и крайбрежните морски води.

На Института по океанология е предоставено също въз основа на анализите и оценките да се създадат заключения, има ли и в каква степен увреждане на типове и естествени местообитания, предмет на запазване, и на типове със стопанско значение в морската среда; нанесени ли са и в каква степен екологични вреди върху запазването на „ удобно консервационно положение " на предпазената околност, по смисъла на Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР