И след края на извънредната обстановка той ще може да

...
И след края на извънредната обстановка той ще може да
Коментари Харесай

Здравният министър получи повече власт в борбата с инфекциите

И след края на изключителната конюнктура той ще може да постанова противоепидемични ограничения при нужда

Министърът на опазването на здравето ще разполага с пълномощията да вкарва противоепидемични ограничения на територията на страната или в обособена област, даже и след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура. Това реши Народното събрание с, утвърдени на първо четене през днешния ден, по искане на Политическа партия, предава вестник.

Новата си власт министърът ще задейства по предложение на основния държавен здравен контрольор, като ограниченията ще се вкарват за избран интервал от време. Целта е да се предотврати разпространяване на заразни заболявания, да се управлява епидемиологичният риск, както и да се преодолеят последствията от изключителната конюнктура, в която живяхме до момента.

Защитни ограничения против инфекции ще могат да вкарват и шефовете на районните здравни инспекции (РЗИ) – още веднъж в съгласие с основния здравен контрольор, когато става въпрос за обособена област, община или обитаемо място.

Същественото е, че нито министърът, нито РЗИ, ще могат да не разрешават да се влиза на територията на страната или да лимитират напредването на жителите. Няма да могат да стопират работата на обекти с публично предопределение или други такива, които дават услуги на хората.

В законопроекта се планува да се продължи изплащането на спомагателните хонорари на медиците на първа линия до 3 месеца след анулацията на изключителната конюнктура.

Проектът се сблъска със съпротивата на опозицията. От ГЕРБ-СДС се усъмниха, че смисълът на законодателното предложение се свежда само до това, че министър председателят Кирил Петков е заречен да анулира изключителната конюнктура. От Движение за права и свободи разясниха, че към законопроекта липсва финансова аргументация, което оцениха като безконтролно при комплицираното състояние на държавния бюджет и бюджета на НЗОК. От „ Възраждане” упрекнаха ръководещите, че оферират „ еднолична власт на министъра, без никакви ограничения”.

Чуха се гласове на противоречие и от ръководещото болшинство. Според Ива Митева (ИТН) може да се окаже, че съвсем няма разлика сред рестриктивните мерки, които се въвеждаха през изключителната конюнктура, и тези, на които министърът ще има право в бъдеще. Като образец уточни, че той ще може и отсега нататък да лимитира употребата и режима на работа на обекти с публично предопределение и други обекти и услуги, предоставяни на жителите.

СТАТИСТИКА

1176 нови случая на COVID-19 у нас са регистрирани за денонощие. Те са открити след направени 10 528 теста. Положителните проби са 11.17%, демонстрират данните в Единния информативен портал.

Починали със болестта за 24 часа са 14 души. Излекуваните за същия интервал са 4301.

Новопостъпили в болница са 179 души. Общо приетите в болница са 1953, от които 214 са в интензивно поделение.

През последното денонощие са сложени 1907 дози ваксини против COVID-19.

Утре отпада въведената поради Covid-19 изключителната епидемиологична конюнктура у нас. Препоръчително остава обаче, носенето на защитни маски в лечебни заведения и в градския превоз. След 1 април в действие ще остане условието на документ с информация за имунизация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус при влизане в страната. Остава в действие и наложителната карантина на заболели и техните контактни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР