И шаманите се включиха в борбата с огнената стихия в

...
И шаманите се включиха в борбата с огнената стихия в
Коментари Харесай

И шаманите се включиха в борбата с огнената стихия в Сибир

И шаманите се включиха в битката с огнената буря в Сибир, заяви Интерфакс. Това са представители на коренното население на Русия, за които се счита, че имат сила да влияят на естествените сили. В отговор на рецензиите, че управляващите по места са забавили противодействието на избухналите пожари заради „ икономическа нецелесъобразност ", шаманите са почнали да организират ритуали за дъжда, разтревожени от нестихващите към този момент втора седмица пожари в Сибир. Това оповестява пред Интерфакс фолклористът Тимофей Молданов, който е представител на коренното население на КМАО-Угра. На апела откликнали шамани от доста народи - Ненец, Долган, Мари, Коми и якути. „ Покажете държавното мислене, пазете нашите гори, водата, здравето си! ", призовал той шаманите, отбелязвайки, че вследствие на горските пожари „ може да има дефицит на прясна вода, хората и животните мъчно дишат, доста горски села са застрашени, реколтата на дивите растения се губи, доста типове животни и растения се унищожават ".
„ Роскосмос " разгласява на страницата си в Twitter сателитно изображение на обхванатите от огъня територии. Показани образни данни за над 1 милион 982 хиляди квадратни метра. км. Свои сателитни фотоси е разгласила и Американската галактическа организация НАСА - на тях се вижда, че димът от горските пожари в Сибир доближава до Аляска и някои елементи на западния бряг на Канада. По-рано Министерството на изключителните обстановки съобщи, че пожарът е обхванал съвсем три милиона хектара тайга. Спасителите са локализирали над 500 пожара, само че площта им продължава да се усилва. За страдание, макар ограниченията, обстановката продължава да се утежнява. Това заяви шефът на Федералната работа по хидрометеорология и мониторинг на околната среда Максим Яковенко. Според него, главната причина за това са измененията в климата, провокирани от световното стопляне. Най-чувствително ще бъдат наранени севернияте региони, където междинната температура към този момент се е повишила с 8-10 ° C. Яковенко добави още, че се чакат близко бъдеще нови топлинни талази, които ще доведат до изсушаване на почвата.

Поради горските пожари в Русия е оповестено бедствено състояние в Красноярския край, Иркутската област и отчасти Бурятия. Районът с горящите гори към този момент е надхвърлил площта на Белгия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР