И сечта е причина за наводненията в Царево. Когато една

...
И сечта е причина за наводненията в Царево. Когато една
Коментари Харесай

Eксперт по климатични промени: И сечта е причина за наводненията в Царево

„ И сечта е причина за наводненията в Царево. Когато една гора се разрежда, нейната дарба да попива преваляванията понижава ”. Това съобщи доцент Георги Стефанов, специалист по климатични промени.

Според Георги Костов – учител в Лесотехническия университет и някогашен зам.-министър на земеделието, е огромна нечиста сделка да се твърди, че Странджа е обезлесена. „ Това е най-зеленото място в Европа, което може да бъде тествано посредством платформата globalforestwatch.org, изясни той. За дребните розови петънца, гората е била изсечена, само че те към момента са под 5 метра, което е интернационалното определение на височината на дърветата те да наподобяват като гора. Странджа е неповторима, тъй като там има семенни дъбови гори. Преди години горите са изсичани и Царево е бил основният доставчик на Истанбул с дървени въглища ”, изясни Стефанов в ефира на Нова Нюз.

Ако ги нямаше бука и дъба, нещастието щеше да е голяма, счита той. „ Трябва да благодарим на горските, тъй като поддържат гората. Същото беше и при наводненията в Карловско ”, добави Костов.

Доц. Стефанов сподели сечите на гори над наводнените места от електронната система на Агенцията по горите. „ Не значи, че там има противозаконна сеч, само че там има сеч – на това място в България има значителни превалявания, един път на 30 година там може да се излее проливен дъжд. Трябва да препланираме добива на дървесина, с цел да може гората да поеме повече вода ”, сподели той.

Бившият зам.-министър с сектор гори назова санитарна сечта в село Кости, където беше най-голямото наводняване и са паднали 330 литра на кв./м. Там има 360 позволения за сеч от 2021 година до момента. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР