И само като си помисли човек, че тази салата се

...
И само като си помисли човек, че тази салата се
Коментари Харесай

Салата с печен патладжан с чесново песто

И единствено като си намерения човек, че тази салата се прави толкоз елементарно, незабавно му се прищява всеки ден да хапва от нея

Необходими Продукти

● патладжани - 4 междинни
● домати - 2 огромни
● сирене - 100 г
● орехи - 60 г
● чесън - 2 скилидки
● магданоз - свеж
● босилек - свеж
● зехтин

Начин на подготвяне

Патладжанът е измежду най-обичаните сезонни зеленчуци, който може да бъде подготвен по десетки разнообразни метода, а всичките до един са доста апетитни и са идеални за уютните вечери вкъщи, когато ни се хапва нещо по едно и също време вкусно и потребно.

Патладжаните, както огромна част от зеленчуците, са богати на витамини (А, К и С) и минерали (калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и цинк, и в по-малки количества - селен, магнезий и мед).

Много кулинари настояват, че с изключение на нискокалорични и относително елементарно смилаеми като храна сините домати се оказват потребни за храносмилателната, дихателната и сърдечно-съдовата система, както и за костите и ставите.

В сезона на този прелестен зарзават представям една усета салата в гръцки жанр.

Обелваме патладжана. За мен персонално той е по-вкусен, когато се пече без кората.

Обеления патладжан (цял с дръжката) накисваме в подсолена вода за към 30 мин. Правя това, защото за мен има разлика сред усета на неизкиснатия и изкиснатия патладжан, макар че множеството осведомени настояват, че актуалните хибридни типове патладжан нямат онази горчилка, с която бяхме привикнали като деца и поради която дълги години не консумирах патладжан персонално аз.

Поставяме отцедения патладжан в тавичка, авансово застлана с хартия за печене и го поливаме с малко зехтин. Когато е подготвен, го слагаме за към 15-20 мин в затворен съд, с цел да се задуши.

През това време подготвяме песто от чесъна, малко зехтин и нарязаните пресни магданоз и босилек.

Разрязваме патладжана по дължина от дръжката към основата, с цел да се получи нещо като ветрило. Разстиламе го в плитка паница и прибавяме малко и зехтин.

Отгоре слагаме от нарязаните на кубчета домати, натрошеното сирене и нарязаните на едро орехи. Гарнираме салатата с патладжан с малко от пестото.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР