И при най лошият сценарий за Брекзит - без споразумение,

...
И при най лошият сценарий за Брекзит - без споразумение,
Коментари Харесай

Със или без сделка за Брекзит: Условията за българите на Острова остават същите

И при най неприятният сюжет за Брекзит - без съглашение, няма да има смяна за публично записаните на територията на Англия близо 250 000 български жители. Реципрочно това се отнася и за седемте хиляди британци живеещи и работещи в България. Това стана ясно по време на днешната среща на Българското държавно управление и работна група на Европейската комисия по Брекзит.

Преди срещата кабиненът утвърди проект за деяние по Брекзит в две елементи. Първата се отнася до използване на съглашението за овакантяване на Англия, а втората визира излизането на кралството от Европейски Съюз без договорка. Целта е оптимално да се минимизират отрицателните последствия за бизнеса.

По отношение на жителите на Европейски Съюз, в частност българските жители - Лондон към този момент пое ангажимент тези, които живеят на територията на Англия към 29 март да запазят правата си, които употребяват, съобщи външният министър.
Екатерина Захариема - вицепремиер и министър на външните работи: Съответно, през днешния ден българското държавно управление пое ангажимент на реципрочна основа към жителите на Англия - към 7000 души на територията на България, да имат в действителност лесна и елементарна процедура по регистрация. Те са добре пристигнали у нас.
Екатерина Захариева посочи, че при положение на излизане на Англия без договорка, европейските и английските жители, които пътуват на територията на Европейски Съюз до 90 дни, ще пътуват безвизово, само че без това да се отнася за дълготрайния престой.
Екатерина Захариема - вицепремиер и министър на външните работи: Безвизовото краткосрочно пътешестване е общоевропейска политика и Комисията е подкрепила дейности в тази посока. За нас е значимо, тъй като има към 240 000 туристи на година от Англия, които идват в България. Те би трябвало да могат да пътуват без терзания.
Зам.-генералният секретар на Европейска комисия Селин Гауер означи смисъла на срещата с българското държавно управление и съобщи, че времето, оставащо до Брекзит, е доста малко, а бизнесът и жителите би трябвало да са готови за всички разновидности, в това число излизане на Англия без договорка.

По думите й, на равнище Европейски съюз се работи по този начин, че всички защитни ограничения по Брекзит да бъдат взети до датата на отдръпването 29 март.

България е седмата европейска страна, посетена от представители на Еврокомисията и задачата на тези визити е държавните управления на страните -членки да бъдат осведомени с това, какво се прави на равнище Европейски Съюз по подготовката на най-лошия сюжет. Това посочи ръководителят на делегацията на Еврокомисията у нас Огнян Златев.
 Брюксел е безапелационен, че няма да има нови договаряния за Брекзит Брюксел е безапелационен, че няма да има нови договаряния за Брекзит
Британският парламент даде пълномощия на министър-председателя Тереза Мей да предоговори съглашението с Европейския съюз, тъй че да обезпечи алтерна...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР