И през 2024 година продължават възможностите за развитие и повишаване

...
И през 2024 година продължават възможностите за развитие и повишаване
Коментари Харесай

Адв. Биляна Тончева: Министерство на енергетиката за първи път отваря процедури за хората

И през 2024 година не престават опциите за развиване и повишение на конкурентоспособността благодарение на безплатни средства от европейско финансиране. Това разяснява юрист Биляна Тончева – пълномощник на консултантска компания " Еко Глоуб " ООД в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Министерство на енергетиката за първи път отваря процедури, които освен за лични потребности, а хората могат и да продават силата, за която ще получат безплатни пари. Двете процедури са: " Подкрепа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с конфигурирана мощ от 200 kW до 2 MW “ и " Подкрепа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 200 kW “.

" Важно е да кажа и поставям една удивителна, че в двете процедури мога да аплайват компании, които имат в един характерен ред за личен капитал пари: в случай че са до 5 MW – 1 милион лв., в случай че са от 5 до над 5 MW, към този момент 4 милиона и така нататък Т.е. в случай че вие желаете да кандидатствате, сдружението наложително би трябвало да има най-малко 1 милион лв. личен капитал, “ сподели тя и разясни, че всички други критерии по плановете са преодолими, само че капиталът от 1 милион е бил огромна спънка за кандидатстването по стратегиите.  

По думите й успее ли претендентът да премине препъни камъка от 1 милион лв. личен капитал, по-късно може да кандидатства и в двете процедури, като в една от двете процедури може да се стигне до левовата равноценност на 30 милиона евро. " Ще си приказваме главно за предпазване, ще си приказваме за акумулатори, ще си приказваме, че тук с изключение на батериите могат да бъдат финансирани и всички останали разноски, проектирания, само че локалните уреди – това е крайъгълният камък. Когато приказваме за ВЕИ, това не е единствено фотоволтаици, само че и вятър. Това за първи път са процедури, които позволяват компаниите и да продават създадената сила от възобновими източници. “  

Биляна Тончева акцентира нещо извънредно значимо: че когато се приказва за фотоволтаици и възобновими източници, всичко е заключено в съхранението. " Имате ли фотоволтаици, или изграждате ли такива, или имате планове да изграждате, крайъгълният камък ще бъде съхранението. Сега е моментът компаниите се възползват да получат пари за съхранението, тъй като това е бъдещето, “ безапелационна е тя.

Специалистът подсети, че на 15 май затваря процедурата за създаване на нововъведения: " Ние съпортваме компаниите във всички направления, даваме експерти, които са в региона на патентното право, търсим благоприятни условия. Единственото, което би трябвало да знаят компаниите тук, е, че би трябвало три завършени финансови години – не може нови компании да аплайват за създаването на нововъведения, “ добави юрист Биляна Тончева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР