И Перник поема щафетата с концерт и филми днесВ Русе

...
И Перник поема щафетата с концерт и филми днесВ Русе
Коментари Харесай

Протести за по-чист въздух пред портала на завод Монтюпе в Русе

И Перник поема щафетата с концерт и филми през днешния ден

В Русе продължава митингът с искане за чист въздух в града. Участниците в него, които по-рано блокираха придвижването по Дунав мост, се реалокираха пред завода за авточасти в града. Според протестиращите той е един от главните замърсители на града, заяви БНР.

След като протестиращите бяха помолени от органите на реда да реалокират колите си, с цел да не блокират граничния пункт Дунав мост, те се насочиха към завода за автомобилни елементи " Монтюпе ". Според хората, от индустриалните халета на завода се носи тази характерна сладникава миризма, която русенци дефинират като аромата " Монтюпе ". Те упорстват да се срещнат с управлението на завода, само че вратите са затворени и никой не откликва на тяхната молба.

" Постоянно в град Русе има някакви миризми - дали от " Монтюпе ", дали от " Лубрика ", дали от ТЕЦ-а. Искаме да не мирише, просто желаеме чист въздух ", споделят протестиращите.

Протестният автопоход с искане за чист въздух стартира в 11 ч. Идеята на уредниците беше да се блокира придвижването, с цел да се обърне внимание на всички европейски жители, че в Русе има проблем с чистотата на въздуха.

Перничани също се включват в самодейност за по-чист въздух. Началото се слага през днешния ден с концерт под наслов " Дишай, Перник ". Инициативата е на група жители, обединени от желанието да работят за по-чист въздух в Пернишко.

Каузата ще поддържат локални рок групи и танцьорите от групировка " Майсторите на танца ". Сред участниците в проявата са и деца от учебното заведение в квартал " Тева " и от детската музикална школа към Двореца на културата.

На събитието има представители на " Грийнпийс България " и " Нулев боклук ", които ще дадат експертна информация за проблемите с въздуха и замърсяването. Ще бъде прожектиран филмът " Бунище Земя ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР