И ний сме дали нещо на света… и кога му

...
И ний сме дали нещо на света… и кога му
Коментари Харесай

10 световноизвестни личности с български корени

„ И ний сме дали нещо на света…
и по кое време му викат:
„ Българину! “ бесно,
той да се гордее с това име почтено. “

Стиховете са на огромния Иван Вазов и са част от „ Паисий “ – една от дванадесетте оди в цикъла „ Епопея на забравените “.

И през днешния ден тези думи отекват в съзнанието на всеки същински патриот, роден и израснал в България, горделив с произхода си и подготвен да пази всичко българско, без значение в коя точка на света се намира.

А знайни и незнайни българи могат да бъдат открити и в най-далечните точки на планетата. Някои от тях са съумели и богати, други не съвсем… Днес ви предлагаме лист с 10 световноизвестни персони с български генезис, които никога не крият къде са корените им.

1. Нина Добрев – актриса

A post shared by Nina Dobrev (@nina)

Нина Добрев (родена като Николина Добрева) е родена в София, само че едвам на две години емигрира дружно със фамилията си в Торонто. Говори свободно британски и български. От дребна се занимава с танци, гимнастика, спектакъл, музика и актьорско майсторство. Нина Добрев е двукратна носителка на премия „ Изборът на публиката “. Най-известна е с функциите си на Мия Джоунс – самотна майка тийнейджърка в „ Деграси: Следващо потомство “ и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс (Катерина Петрова) в американския сериал „ Дневниците на вампира “.

2. Дилма Русеф – 36-и президент на Бразилия

A post shared by Dilma Rousseff (@dilmarousseff)

Бащата на Дилма Русеф Петър Русев от Габрово е бил непосредствен другар на Елисавета Багряна. Като деен член на Българска комунистическа партия е заставен да емигрира от България  във Франция през 1929 година, където стартира да изписва семейството си Rousseff. Вече овдовял и със наследник – Любен, идва в Бразилия през 30-те години на предишния век. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се открива в Бразилия, където реализира триумфи като правист и строителен бизнесмен. В Бразилия се дами за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма Русеф има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с който в никакъв случай не се е срещала.

3. Филип Киркоров – артист

A post shared by Филипп Киркоров (@fkirkorov)

Филип Киркоров е роден във Варна в фамилията на артист с руско-арменски генезис. Още като дете дружно с родителите си се мести в Съюз на съветските социалистически републики. В началото на 90-те години на XX век става прочут естраден артист в Русия. Нашумява с няколко кавъра на български шлагери, писани от Тончо Русев, които трансформира в съветски шлагери. Сред песните са „ Телефонна обич “ на Васил Найденов, „ Прегърни ме “ на дует Ритон и „ Детски спомен жив “ на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Големият триумф идва, откакто подписва брак с примата на съветската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, легализиран в Йерусалим, трае от 1994 до 2005 година Алла, която е с 18 година по-възрастна, дава мощен подтик на кариерата му. Те остават близки другари и след развода си.

4. Силви Вартан – певица

A post shared by Sylvie Vartan (@sylvievartanofficial)

Силви Вартан е френско-българска певица от арменски генезис и киноактриса, родена в България. През 1950 година е първото ѝ присъединяване във кино лентата „ Под игото “. Две години по-късно фамилията ѝ се реалокира във Франция. През 1961 година Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала „ Олимпия “ в Париж. В средата на 60-те години на предишния век Силви Вартан се концентрира върху турнета и участия в Съединени американски щати. В следствие издава албуми, взе участие в концерти и играе в киното. Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция и до през днешния ден обаче тя развива дейна благотворителна активност в родната си България.

5. Рита Уилсън – актриса и продуцент

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР