И най-голямото увеличение от две десетилетия, добавката на добавката и

...
И най-голямото увеличение от две десетилетия, добавката на добавката и
Коментари Харесай

Как да ядосаш 2 млн. пенсионери

И най-голямото нарастване от две десетилетия, добавката на добавката и новият бонус донесоха единствено чувство за прецакване. Защото никой не сподели авансово на хората сметките и не си направи труда да им изясни смяната

Че българският пенсионер е най-бедният и най-болният в Европа, не е вест. Че за него е значима всяка стотинка в джоба - също.

А в този момент над него надвисна и прокобата на политическата нелепост

“Чумата да ги тръшне!” е новото проклинание на пенсионерите по адрес на политиците. “Половин година чувам по какъв начин ще ми вдигнат пенсията, по какъв начин няма да има пенсионер под линията на беднотия, а най-после взех даже по-малко пари” - това може да се чуе на всяка опашка пред пощите, в супермаркета, пред блока. Вече два месеца.

И в действителност, изисква се голяма нелепост, с цел да направиш най-голямото за последните две десетилетия нарастване, а най-после всички да се усещат излъгани.

Експертите от дълго време предупреждаваха, че ще има недоволни. “24 часа” - също. Защото шумно прокламираното повдигане на пенсията с 12,9% не е за всички, за огромна част от възрастните е с по-малко и няма да компенсира
бонуса от 120 лева, който се раздаваше през последните 3 месеца на предходната година.

Но вместо да създадат акция още през ноември и да обяснят на хората какво да чакат,

ги оставиха сами да схванат истината на 5 януари

Последва стихия от неодобрение измежду 1 068 000 ощетени пенсионери.

Ей по този начин - на ангро и без доста пояснения, се взе и половинчатото решение да се дава добавка на добавката на всеки пенсионер, който макар преизчислението и новия Коронавирус
бонус от 60 лева е прецакан по отношение на парите си през декември.

Друга забележителна стъпка бе цялостната мъгла към тези 7 дни през декември. Най-голямата загадка в страната се оказа с какъв брой тъкмо е увеличена пенсията на всеки за въпросната седемдневка. Или би трябвало да си доста потърпевш от новогодишните тържества, или да имаш различен вид - интелектуални, усложнения, с цел да не ти стигне цялостен месец да схванеш, че още толкоз недоволни ще има и през февруари. Защото в този момент пък неналичието на пояснения

изненада останалата половина

от пенсионерите. За тях няма две нови добавки през февруари, за сметка на това има понижение на сумата поради тези 7 декемврийски дни, платени предишния месец.

Цялата работа стана като за въпрос за 100 хиляди лв. в “Стани богат”, единствено дето

шоуто “Познай каква пенсия ще вземеш” въобще не е занимателно за така и така унижения,

омерзения и безпаричен български пенсионер.

Решението бе извънредно просто - коронавирус добавката да се дава на друга дата

от тези, на които изплащат пенсиите, с цел да не си мислят хората, че е част от преизчислението им. Простото решение обаче се оказа прекомерно комплицирано за два постоянни кабинета и два служебни.

Вместо мантрата, че това ще коства повече пари, в този момент аргументът бе хората да не се разкарват два пъти за парите си. Само че над 1,3 млн. пенсионери ги получават по банков път, а останалите евентуално са по-умни от политиците и сами могат да преценяват дали да отидат до пощата по-рано, или да вземат двете суми вкупом на постоянната дата.

Да, Националният застрахователен институт е просто калкулатор и реализатор на закона. Специалистите от Национален осигурителен институт вършат разбори, които политиците четат сред редовете и като че ли взимат единствено това, което пасва на програмата им и ще коства минимум. Гневът на пенсионерите обаче се изсипва върху служителката в Национален осигурителен институт, която просто счита.

Но пък тъкмо хората от института би трябвало по-често да предизвестяват политиците, че с дейностите си ще обидят и ядосат 2 милиона българи. Кой, в случай че не в Национален осигурителен институт са наясно, че не всички пенсионери могат да се оправят е електронен ПИК, че хората от селата мъчно биха се ориентирали къде да отидат, с цел да вземат заветното предписание за пенсията. И от което несъмнено нищо няма да схванат.

Беше ясно още преди месец, че хората не се ориентират в тези документи. Те питаха:

Защо в тях липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2017 до 2019 година? Защо получих по-малко? Защо я няма коронавирус добавката?

Ако всички тези отговори им бяха дадени още преди преизчислението от Коледа, щяха авансово да знаят какво ги чака. Електронната инспекция за добавките извънредно закъсня и стана дейна едвам на 7 февруари, цели два дни откакто част от пенсионерите към този момент бяха получили парите си по банков път. Сега остана

чувството, че нещо е прикрито, че нещо не е наред, че пенсионерът още веднъж е прецакан

През последните дни ръководещите още веднъж се заиграват с думата “реформа”. За нас е значимо да има правдивост при пенсиите, да се гледа осигурителният принос, да няма пенсионер под линията на беднотия, чуваме и от премиера Кирил Петков, и от министрите Асен Василев и Георги Гьоков. Щеше да е отлично, в случай че беше съобразено, че всяко последващо държавно управление се упражнява върху основата, положена през 2000 година от кабинета на Иван Костов. И всички тези корекции доведоха до това над 1 млн. пенсионери да получават минимални пенсии, като действителните пари на 70% от тях не могат да стигнат до 370 лева и страната непрестанно доплаща сумата.

Отдавна не са живи хората, чиито действителни пенсии минаваха 18 хиляди лева В историята бяха запратени и 3-те златни години и пенсиите към този момент се считат единствено с прихода след 2000 година А за мнозина има естествено ограничаване - оптималния застрахователен приход. Защо тогава таванът продължава да натиска дохододите на възрастните и унищожава пирамидата на пенсиите?

В дневния ред на новата власт е и преизчисление на пенсиите с настоящ застрахователен приход. Министър Гьоков даже загатна, че е допустимо за база да се вземе 2021 година Това в действителност е голям проблем, тъй като последното преизчисление бе през 2008 година Заради това разликата в парите на хората с идентични специалности, само че пенсионирани в разнообразни години, може да стигне и 40%. Това сигурно ще е добра стъпка към заветната правдивост, само че цената може да мине 1 милиарда лева При това стотици хиляди пенсионери ще останат и без стотинка нарастване.

Чу се и че ще има добавки за пенсиите на тези, чиито приходи остават под линията на беднотия от 413 лева Вместо да се подвига политически минималната пенсия без причини и логичност, може

най-сетне обществените заплащания да се извадят

и най-бедните да се подкрепят по отношение на потребностите си.

Каквото и решение да вземат ръководещите, то няма да е на ниска цена, тъй като до края на годината ще бъдат изхарчени 14,3 милиарда лева за пенсиите, а горчивият усет от ощетяването ще остане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР