И Министерството на земеделието в новото коалиционно правителство обяви развитието

...
И Министерството на земеделието в новото коалиционно правителство обяви развитието
Коментари Харесай

Очертава се трайна тенденция за навлизане на нови инвеститори в лозаро-винарският сектор

И Министерството на земеделието в новото съдружно държавно управление разгласи развиването на лозаро-винарския сектор  у нас като един от своите цели. Отчетено бе, че с триумф се ползва и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019-2023 година.

Аграрният министър Иван Иванов означи, че ограниченията, по които се подкрепят стопаните са „ Преструктуриране и преработка на лозя “, „ Информиране в страните членки “, „ Застраховане на реколтата “, „ Събиране на реколтата на зелено “ и „ Инвестиции в предприятия “, които са с годишен бюджет  повече от 50.30 млн. лв.. През предходната година са били подписани 196 контракта по програмата, а общо разплатените средства са над 36 млн. лв.. Министър Иванов посочи, че през тази година следва да бъдат разгласен банкет по 4 ограничения.

„ В съдружното съглашение е записано, че образованието в земеделието е приоритет. Предвидили сме да се развият локални центрове за образование на аграрни производители “, отбелязва министърът. Той разясни, че главно място ще имат Селскостопанската академия и Националната работа за препоръки в земеделието за повдигане на сектора на крайници с добре готови фрагменти.

Тази година са увеличени средства за подкрепяне по редица ограниченията.

По мярка „ Преструктуриране и преработка на лозя “ растежът е от 75 на 90% от разноските за всяка активност. При мярката за „ Инвестиции в предприятията от 50% на 70% се усилват помощта за микро-, дребни и междинни предприятия, от 25 на 35% за предприятия с по-малко от 750 чиновници или с оборот, по-малък от 200 млн. евро и от 15 на 25% за предприятия с над 750 чиновници или с оборот над 200 млн. евро.

Ръст има и по мярката „ Застраховане на реколтата “, като той е от 50 на 70 на 100 за претенденти, застраховали реколтата си против неподходящи климатични условия, загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник. За 2021 и 2022 година е прибавен нов осигурителен риск – загуби, породени от пандемии по хората. Увеличението по размер „ Събиране реколтата на зелено “ е от 50 на 70% от сумата на директните разноски за интервенциите по премахване на гроздовете и на загубата на доходи от използването на мярката, само че не повече от 3410.74 лева./хектар.

Едни от водещите детайли в този бранш са както

качеството на продуктите, по този начин и грижата за потребителите.

От сектора означават, че през последните години се вижда повишение на винената просвета на българите. Заедно с това се усилват и покупките на вино с по-висока цена. „ България споделя изцяло европейската политика за високи стандарти за произвеждане на  индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени артикули “, отбелязва министър Иванов. Страната ни има своето място на винената карта на света и се е утвърдила като дестинация за винен туризъм, която дава опция за дегустация на питиета от локални сортове.

През последните години се следи трайна наклонност на

нахлуване на нови вложители в сектора ,

като се отварят нови по-малки бутикови винарни. През предходната година общият им брой доближи до 336, сочат данните на Изпълнителната организация по лозата и виното. За съпоставяне през 2020 година те са били 311, а година по-рано - 282.

Преработеното грозде през предходната година е 127 661 тона, а съхраняваните количества вино е 81 580 465 литри.

През пандемичната 2020 година имаше спад в потреблението на вино, само че през предходната година то е възобновено. Но има и смяна в каналите на продажби. Притиснати от събитията винарните акцентираха повече върху електронната търговия, като търговията през тях продължава да се усилва.

От сектора означават и казуса със сивия бранш, като по неофициални данни той има дял от 50% в производството на вино.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР