I Love Your Smile“ е замислена като детска песен, колкото

...
I Love Your Smile“ е замислена като детска песен, колкото
Коментари Харесай

Музикална история еп. 61: „I Love Your Smile“ на Shanice

„ I Love Your Smile “ е замислена като детска ария, колкото и необикновено да звучи. Малко по-нататък ще разкажем повече за това. Издадена е като сингъл на 22 октомври 1991 година. На 19 ноември излиза и албумът „ Inner Child “ („ Детето в теб “). Освен „ I Love Your Smile “, вътре има още девет песни, като две от тях - „ Peace In The World “ и „ Silent Prayer “ косвено засягат настоящата тематика за войната, която Съединени американски щати води против Ирак в Персийския залив при започване на 1991 година.

Както към този момент казахме, „ I Love Your Smile “ е замислена като детска. Това изяснява напева „ търъ-тъ-тъ-тъ-търъдъ “, даващ начало на песента и повтарящ се във всеки припев. В началото на 90-те музиката за деца в Съединени американски щати претърпява подем, най-много с помощта на анимациите на „ Disney “ („ Дисни “). В текста Шанис играе ролята на ученичка, влюбена в момче от нейния клас. Всъщност тя и в живота е още дете.

Когато записва песента, е неотдавна навършила осемнайсет. Shanice Wilson (Шанис Уилсън) е родена през 1973 година в Питсбърг, Пенсилвания, а когато е на девет, е първата нейна изява в телевизионна реклама за „ KFC “, в която взе участие и Ella Fitzgerald (Ела Фицджералд). Още когато е малко момиче, родителите й се развеждат. Майката Кристъл отпътува за Лос Анджелис, дружно с Шанис. С тях е и лелята на Шанис - Пени. Кристъл и Пени основават компанията „ Crystal Penni “, чиято цел е да менажира дребната певица.

И по този начин, когато тя е на единайсет, е първото нейно присъединяване в телевизионното детско предаване „ Kids Incorporated “, а малко по-късно подписва с продуцентската компания „ A&M “ и приготвя музикален албум. Когато той излиза под името „ Discovery “ през 1987 година, Шанис е на четиринайсет години. Албумът изпраща две песни в първата десетка на R&B класациите в Съединени американски щати - „ No ½ Steppin’ “ и „ (Baby Tell Me) Can You Dance “.

През 1990 година Шанис подписва с митичната компания за соул музика „ Motown “. С новоизгрялата звезда стартира да работи известният барабанист, композитор и продуцент Narada Michael Walden (Нарада Майкъл Уолдън). В този миг той е измежду най-изявените продуценти, с които работят младите певици Whitney Houston (Уитни Хюстън) и Mariah Carey (Марая Кери). За него ще имаме доста мотиви да приказваме, защото той има пръст в разнообразни известни песни като да вземем за пример „ Nothing’s Gonna Stop Us Now “ на „ Starship ” („ Старшип ”).

Гледан от днешните критици, текстът на „ I Love Your Smile “ е доста по-невинен тийнейджърски текст, в сравнение с тези от края на 90-те на Britney Spears (Бритни Спиърс) и Christina Aguilera (Кристина Агилера), говорещи доста повече за полова освободеност. Тук текстът просто споделя, че ученичката стои в час, само че нито игрите на момчетата в класа, нито урокът в учебника и думите на учителя доближават до нея, тъй като тя е пленена от усмивката на обичаното си момче.

Това се придвижва и когато е на работа, а дори и когато си е у дома. Впрочем тематиките, свързани с усмивка, дават заглавие на много настоящи песни в известната просвета от това време като “When I See You Smile “ на Bad English (Бед Инглиш, 1989), „ Smile “ на Aswad (Асуейд, 1990), както и още десетки песни от 1990 година на Blue Ruin (Блу Руън), Valentino FT. Wendell Morrison (Валентино и Уелдън Морисън), Lalah Hathaway (Лала Хатъуей) и други. Името „ Smile “ носи и албума на „ Leviaethan “ („ Левиатан “) също от 1990 година.

Малко откакто през 1989 година известният канадски виолист Thomas Beckmann (Томас Бекман) дава нов живот на песента „ Smile “ от кино лентата „ Modern Times “ („ Модерни времена “) на Чарли Чаплин от 1936 година, нейни кавъри записват разнообразни актьори. Най-известна измежду тях е версията на Natalie Cole (Натали Кол). Както виждате, доста хора пеят за усмивката в тези години, в които Желязната завеса пада и Студената война е прекъсната. Шанис приказва в изявленията, че песента е ненапълно и за нейната майка, която рядко е виждала да се усмихва.

Записът на „ I Love Your Smile “ на Shanice е в „ Tarpan Studios “, Сан Рафаел, Калифорния, Съединени американски щати. Песента има лека мелодия и неангажиращ текст, само че нещо липсва в нея, с цел да звучи като от „ Дисни “. Музиката в техните филми се свири от симфонични оркестри. Липсва мекотата на класическата музика. Екипът, работещ по песента, взема решение този проблем, като взима фрагмент от първа част на творбата „ Arabesques “, написано за пиано от френския композитор импресионист Клод Дебюси в интервала сред 1888 и 1891 година.

Това е измежду първите му по-сериозни творби, което той стартира да написа в Париж, откакто навършва двайсет и девет години. Твърди се, че за написването на арабеските Дебюси е бил повлиян от музиката на Жул Масне и Йохан Себастиан Бах. Откъс от първата арабеска, изсвирен от арфа и флейта, е вметнат тъкмо преди солото на саксофона. Години по-късно, през 2009 година, друга американска R&B певица, Alicia Keys (Алиша Кийс), взима този откъс и го прави основа на песента си „ Like The Sea “, включена в нейния албум „ The Element Of Freedom “.

„ I Love Your Smile “ е част от към този момент упоменатия втори солов албум на Шанис „ Inner Child “ от 1991 година. Тя доближава второ място в главната ранглиста на Съединени американски щати „ Billboard Hot 100 “ на 1 февруари 1992 година и за четири седмици оглавява профилирания чарт за хип-хоп и R&B песни на списанието. В Нидерландия става номер едно, а ремиксираната й версия от „ Driza Bone ” („ Драйзабоун “) се изкачва до второ място във Англия.

Песента е първа в Зимбабве, втора в Германия, Норвегия и Канада, трета в Швейцария, четвърта в Швеция, пета в Белгия и Дания, шеста в Австрия и Нова Зеландия, седма във Франция, осма в Австралия и Ирландия, девета в Испания и така нататък „ I Love Your Smile “ е номинирана в категорията за най-хубаво женско вокално R&B осъществяване на музикалните награди „ Грами “ през 1993 година. Наградата в категорията взема Chaka Khan (Шака Кан) с „ The Woman I Am “. През същата година Шанис взема първата премия на „ Golden Lion Award “. Едно от най-известните осъществявания на Шанис на тази ария е на 25 май 1992 година за вечерното шоу на Jay Leno (Джей Лено) в Съединени американски щати. Видеоклипът демонстрира Шанис в студио, дружно с цветнокож фотограф.

Автори на „ I Love Your Smile “ са Jarvis La Rue Baker (Джарвис Ла Ру Бейкър), Sylvester Jackson (Силвестър Джаксън), Narada Michael Walden (Нарада Майкъл Уолдън), който е също съпродуцент и програмира барабаните. Както и самата певица Shanice. Освен Шанис и Майкъл Уолдън, в състава влизат музикантите Louis Biancanello (Луис Бианканело), който програмира звуците от синтезатори, както и още дванайсет беквокалисти, които тук няма да изреждаме. Солото на саксофона е на Branford Marsalis (Бранфорд Марсалис). Докато свири, Шанис му споделя безусловно „ Надуй, Бранфорд, надуй “ (Blow, Branford, Blow!), а смехът, който се чува малко преди края на парчето, е на Janet Jackson (Джанет Джаксън) и René Elizondo JR. (Рене Елизондо Младши).

Версията на песента за радио и телевизионно лъчение е по-къса (3.56 мин.) от тази в албума (4.19 мин.). От радиоверсията е изрязана частта с рапа, защото в този интервал по този начин се подхожда към всички части, в които има рапиране заради опасения, че това не би се харесало на средностатистическите слушатели. Отхвърлянето на песни от радиостанциите в Съединени американски щати с този аргумент е постоянна процедура през 1991 година и това принуждава R&B актьори като „ TLC “ („ Ти ел си “), Cece Peniston (Сиси Пенистън) и Kym Sims (Ким Симс) също да редактират песните си във версии, възможни за радиоформати.

„ I Love Your Smile ” получава място в доста ранглисти по света за сингли на годината и на десетилетието. Включена е под номер 34 в класацията „ Топ 100 песни за всички времена “ на „ Freaky Trigger “, оповестена през 2005 година, както и в книгата на Robert Dimery (Робърт Димъри) с „ Хиляда и една песни, които би трябвало да чуете преди да умрете и 10 хиляди, които би трябвало да изтеглите “, издадена през 2015 година. Парчето има значително кавъри, множеството от които са изпълнени от не толкоз известни актьори. Подобен напев има в песента „ Too Young to die “ от 1993 година на английската група „ Jamiroquai “ („ Джъмиръкуай “). В по-ново време, през 2019 година, американският R&B музикант Chris Brown (Крис Браун) вкарва детайли от парчето в своята ария „ Undecided “.

Бидейки актриса и певица по едно и също време, Шанис постоянно е търсена за извършване на кино музика. Следвайки своите кумири от соул музиката, тя пее „ If I Were Your Woman “ на „ Gladys Knight And The Pips “ („ Гладис Найт енд Пипс “) през 1995 година за кино лентата „ Panther “ („ Пантера “). През същата година записва и „ If I Never Knew You “ в дует с John Secada (Джон Секада) за кино лентата на „ Дисни “ „ Pocahontas “ („ Покахонтас “). За него особено ще разкажем в различен епизод. Междувременно рецензията засипва Шанис с положителни мнения за „ I Love Your Smile “. Това е песента, която притегля интернационалния интерес към певицата и дава значим подтик в кариерата й. Днес нейното музикално завещание не е огромно по размер и се състои единствено от пет албума, записани сред 1987 и 2006 година.

След това има единствено няколко сингъла и участия в саундтрак албуми. През 2023 година тя прави отпратка към своя остарял шлагер с парчето “Forever I Love Your Smile “, записано с японския рапър Tomoro. Днес Шанис е на петдесет години и се радва на брачен партньор и две деца – щерка на име Imani Shekinah Knox (Имани Шекина Нокс), родена през 2001 година, и наследник на име Elijah Alexander Knox (Илайджа Александър Нокс), появил се на бял свят три години по-късно. В изявление през 2021 година Шанис споделя: „ Винаги съм се опитвала да остана настояща и по тази причина, когато музиката стартира да се трансформира, и аз се трансформирах с нея. Оставам вярна на себе си, само че и постоянно споделям, че в никакъв случай не желая да звуча като остаряла или нещо сходно. “ На нас ни остава да пожелаем дълъг и неостаряващ живот на Шанис и на нейния глас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР