И Конституцията ни, и редица международни актове не позволяват някой

...
И Конституцията ни, и редица международни актове не позволяват някой
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Не можем със заповед на министър да бъдем задължително лекувани

И Конституцията ни, и редица интернационалните актове не разрешават някой да бъде наложително лекуван просто със заповед на министър. Никой от нас не може да бъде подлаган на лекуване срещу волята му. Има изключения, само че за тези процедури има непоколебим правосъден надзор.
Този коментар направи в предаването " Преди всички " юрист Мария Петрова. „ По-страшното тук е, че със заповед на министъра на опазването на здравето се подрежда наложителна изолираност и болнично лекуване на избрани категории лица “, добави юристът. Заповед на министъра на опазването на здравето постановява хората над 60 години, инфектираните с хронични болести, тези с нарушена имунна система и такива, които имат затруднено дишане и зной, да влизат наложително за лекуване в болница.

Заповедта провокира сериозна реакция в обществените мрежи.

„ Има точка, която споделя: „ лица с неспособност за изолираност и лекуване при домашни условия. Кой и по какъв ред, по какъв начин ще откри тази неспособност “, пита юристът.

„ Утре и аз, и вие, в случай че имаме положителен тест, само че нямаме никакви недоволства, само че някой по неразбираеми критерии счете, че сме в неспособност да се изолираме или да се лекуваме в домашни условия, може да реши, нагледно казано, да ни въдвори в болница “, разяснява юрист Петрова.

Тя прикани да се прави разлика „ сред изолацията, налагането на ограничения, които целят ограничение на болестта и наложителното лекуване “.

Имаме Наредба 21, която разяснява категорично изброени инфекциозни и заразни болести, които подлежат на подобен вид лекуване, само че там има напълно друга процедура, акцентира Мария Петрова.

„ Защото в случай че през днешния ден настроението на министъра е да дефинира тези 4 категории лица, ние не знаем дали на следващия ден настроението няма да се промени. И тъй като сега огромна част от лечебните заведения хората се опасяват или не ги посещават и не могат да работят, да генерират доходи, Касата не им изплаща пари – не може това да се явява съществена причина всички да влизаме в болница. Ако толкоз сме мислили за публичното здраве, за какво досега ги нямаше тези критерии, когато сякаш беше пикът на епидемията, когато проследявахме епидемиологичните вериги? Сега, когато ограниченията са разхлабени, внезапно решаваме, че избрани хора наложително ще влизат в болница! “

Относно това дали има риск да завалят каузи против здравното министерство и уязвима ли е тази заповед юрист Петрова съобщи, че делата против здравното министерство и против страната стартират занапред.

" Било във връзка всички заповеди, които наблюдавахме в хода на изключителното състояние, било поради примерно, може да ви прозвучи смешно, само че има един текст, който споделя: „ лица на забележима възраст над 60 години “, разяснявайки времевия период, в който възрастните хора ще могат да пазарят. “

Според Петрова сходни текстове би трябвало да са ясни и недвусмислени, с цел да могат да се ползват.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР