И Германия обмисля да прекрати военната си мисия в Мали,

...
И Германия обмисля да прекрати военната си мисия в Мали,
Коментари Харесай

И Германия мисли за изтегляне от Мали

И Германия обмисля да приключи военната си задача в Мали, оповестява в. " Зюддойче цайтунг ". Мисията на Бундесвера в спешната западноафриканска страна може да е на ръба на краха, написа изданието.

„ С оглед на последните стъпки, подхванати от държавното управление на Мали, би трябвало да се запитаме почтено дали предпоставките за триумфа на нашия взаимен ангажимент към момента са налице. Нашият ангажимент не е самоцел “, споделя пред вестника немската външна министърка Аналена Бербок.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/Аналена Бербок дек 2021 ап бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Германската външна министърка Аналена Бербок е представителка на Зелените в трипартийното съдружно държавно управление, което включва и социалдемкорати и либерали. Снимка АП / Българска телеграфна агенция

Военната хунта, която ръководи Мали от 2020 година изгони оня ден френския дипломат. Миналия септември тя стартира договаряния с съветската частна войска " Вагнер " да помогне за възобновяване на мира в страната, която към този момент 10 години страда от политическа неустойчивост и офанзиви на джихадисти.

Френското държавно управление разгласи през вчерашния ден, че има намерение да разиска бъдещото военно наличие в страната с европейските си сътрудници доникъде на февруари.

„ Ние сме в тясна консултация с нашите интернационалните сътрудници и Европейския съюз, изключително Франция, за това по какъв начин да продължим уговорката си на място. През идващите няколко дни ние също ще разгледаме нашите въпроси на високо равнище с държавното управление на Мали “, споделя Бербок.

Тя добави, че цялостният, учреден на партньорство ангажимент с Мали като част от интернационалната общественост, се управлява от дълготрайни цели. Става дума за " сигурност за хората и непоклатимост и развиване за страната ". Това може да се реализира единствено посредством промени и връщане към демокрацията, защото страната се е договорила и със Западноафриканската икономическа общественост (EКОВАС). Западът се притеснява, че малийското управление от ден на ден клони към Русия.

В момента Бундесверът взе участие с 328 бойци в подготвителната задача на Европейски Съюз (EUTM) и с 1170 бойци в задачата на Организация на обединените нации (МИНУСМА). През май Бундестагът би трябвало да вземе решение за бъдещето на двете задачи.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/Френски войски от интервенция Бархан патрулират в Тимбукту Мали февруари 2022 година Снимка АП Българска телеграфна агенция.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Френски бойци от интервенция " Бархан " в гр. Тимбукту в централната част на Мали. Снимка АП / Българска телеграфна агенция

Фрация сега има 4 000 бойци в Сахел - субсахарския регион в Западна Африка, който включва няколо прилежащи на Мали страни със сходни характерности - икономическа назадничавост, политическа неустойчивост, продължителен апетит и взаимозависимост от филантропична помощ, въоръжени спорове, все по-голямо навлизане на терористични групировки.

Неспособността на цивилната власт да се оправи с тях наскоро докараха на власт военните с прелом в Буркина Фасо, южната съседка на Мали. И там превратаджиите са обърнали взор за помощ от Русия.

Франция се борѝ дълго да трансформира военните си задачи в Мали и в Сахел в европейски, привличайки към тях сили от други страни членки на Европейски Съюз. Разпадането на интервенцията е проваляне за френския президент Еманюел Макрон, който виждаше в нея прототип на бъдещи европейски въоръжени сили - една от основните му упоритости. Ударът идва в неприятен миг за Макрон - когато страната му ръководи Европейски Съюз и по-малко от три месеца преди президентските избори.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР