И Гърция, и Турция се обявиха за диалог, но въпреки

...
И Гърция, и Турция се обявиха за диалог, но въпреки
Коментари Харесай

Турция и Гърция обявиха готовност да водят диалог

И Гърция, и Турция се оповестиха за разговор, само че все пак напрежението сред двете страни остава високо.

Турският министър на защитата разгласи, че Гърция продължава да милитализира острови в Средиземно море:  " Атина продължава да милитаризира островите. Ние сме за разговора и желаем да решаваме проблемите в Средиземно море с мирни средства ", добави той.

Акар твърди, че гръцкият остров Кастелоризо, който е на няколко километра от турския бряг, би трябвало да бъде демилитаризиран незабавно. Именно край Кастелоризо се намираше турският изследователски транспортен съд " Оруч Рейс ", който стана център на спор сред Атина и Анкара и докара до въвеждане в бойна подготвеност на гръцката войска.

Тази нощ корабът бе изтеглен назад в турски териториални води и това бе наречено " положителна стъпка " от говорителя на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис обаче настоя за още сходни стъпки от страна на Турция, с цел да бъде решен териториалният спор сред двете натовски страни. Той съобщи също по този начин, че Гърция е подготвена на договаряния с Турция.

" Краят на провокациите би трябвало да докара до началото на полемиките - сподели той. - Никога не сме крили това, което желаеме да обсъдим с Турция, само че то би трябвало да стане в мирна атмосфера, без провокации и без едностранни дейности. За страдание, обстановката през последния месец не беше такава и не по наша виновност. Искам да се надявам и да имам вяра, че тази стъпка е първата в вярната посока. Разбира се, би трябвало да има продължение, деескалацията не става незабавно ", сподели министър председателят.

Той подчерта, че Турция към момента е заплашена от наказания от страна на Европейския съюз при положение, че не се откаже от провокативни дейности в средиземноморския район. Гръцки анализатори пък вече допуснаха, че изтеглянето на кораба може да е тактически ход на Анкара за отбягване на наказания по време на срещата на върха на Европейски Съюз на 24-25 септември.

Мицотакис добави, че в случай че Гърция види стъпки от Турция в посока на понижаване на напрежението, Атина е подготвена да стартира постепенно възобновяване на двустранните договаряния, които бяха прекратени от турската страна през 2016 година
 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ

Гърция не признава меморандума за съгласие, подписан през ноември 2019 година от Анкара с основаното в Триполи държавно управление на националното единодушие по отношение на делимитацията на морските зони сред Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничение на изключителните стопански зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които се намират сред Турция и Либия, от права.

На собствен ред Гърция подписа това лято с Италия и Египет съглашения за морските зони. Анкара съобщи, че няма да признае гръцко-египетското съглашение и по тази причина изпрати кораба " Оруч Рейс ", съпроводен от група военни кораби, за сеизмични изследвания на гръцкия шелф край Кастелоризо. На собствен ред Гърция приведе въоръжените си сили в подготвеност и разгласи, че ще пази своите суверенни права.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР