И ДЗИН (или понякога изписвано като i-ching или I Ching)

...
И ДЗИН (или понякога изписвано като i-ching или I Ching)
Коментари Харесай

Какво е И ДЗИН гадателска практика

И ДЗИН (или от време на време изписвано като " i-ching " или " I Ching " ) е античен китайски способ за гадателство и диагностика, употребен от хилядолетия в Китай и по целия свят. Този текст се назовава още Книгата на измененията и съставлява едно от най-значимите каузи в китайската философия и вяра.

И ДЗИН съчетава антични знаци и обичайни практики с мъдрост и дълбоки метафизичен концепции, които дават опция на практикуващите го да поясняват събития и да получават насоки за решение на проблеми.

И ДЗИН: История и Значение

И ДЗИН се счита за един от най-старите текстове, известни на човечеството, като неговата история обгръща над 3 000 години. Той има своите корени в античните китайски религиозни практики и обичаи и се употребява за гадателство, пророчества и установяване на животни пътища. Следвайки правилата на ин и ян, И ДЗИН се основава на вярването, че всичко в света е взаимно обвързвано и подчинено на циклични промени.

В центъра на И ДЗИН са 64 хексаграми, които се състоят от шестици и деветки. Хексаграмите са комбинации от " променливи " (черти) и " непроменливи " (черти), които основават разнообразни знаци, всеки със свое неповторимо значение и пояснение. Когато някой желае да гадае с И ДЗИН, той хвърля монета шест пъти или хвърля шестте черти и основава по този начин хексаграм, който се пояснява посредством специфични мнения в И ДЗИН.

Как се употребява И ДЗИН

 И ДЗИН

И ДЗИН се употребява по няколко метода:

Гадателство и знамение: Чрез мятане на монета или черти практикуващите могат да основат хексаграм, който съставлява настоящата обстановка или въпроса им. След това поясняват хексаграма, употребявайки мненията в И ДЗИН, с цел да получат насоки за деяние или взимане на решения.

Самопознание и нравствен растеж: Много хора употребяват И ДЗИН като инструмент за развиване на съзнание и нравствен растеж. Процесът на гадателство и пояснение на знаците може да помогне на индивида да разбере по-добре своите вътрешни чувства и мисли.

Използване в китайската медицина: В някои случаи И ДЗИН се употребява за слагане на диагнози и установяване на лечебни тактики в обичайна китайска медицина.

И ДЗИН е античен и мощен инструмент за гадателство и самопознание, който има корени в китайската просвета и философия. Този текст дава скъпи насоки и мъдрост, която може да бъде приложена в разнообразни аспекти на живота. Независимо дали сте заинтригувани от гадателство или се стремите към духовно развиване, И ДЗИН може да бъде скъп инструмент за вас.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР