И двете кандидатури за членове на Конституционния съд - на

...
И двете кандидатури за членове на Конституционния съд - на
Коментари Харесай

Юристи за Атанасова и Белазелков: Ще се справят успешно като членове на Конституционния съд

И двете кандидатури за членове на Конституционния съд - на Десислава Атанасова и на Борислав Белазелков, получават утвърждение след юридическите среди у нас, сочи експресно изследване на Епицентър. бг.

Съдия Белазелков се употребява с голям престиж измежду гилдията, извънредно умел като арбитър и честен човек - описаха го негови сътрудници. Той е персонална номинация на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов.

За Десислава Атанасова всеобщото мнение е, че е израстнала доста в последните години като парламентарист и правист. Колкото до упреците, че е политически оцветена - конституционалисти акцентират, че в първите години най-малко половината от членовете на Конституционен съд са били някогашни политици и депутати.

Днес най-ярък образец за това е някогашният водач на Съюз на демократичните сили и някогашен министър председател Филип Димитров. Същото може да се каже и за до неотдавна " аления " политик и някогашен член на управлението на Българска комунистическа партия Янаки Стоилов.
Всичко е до индивида, въпросът е да си честен и там, където отидеш, за спазваш условията и нормите на работа в институцията, акцентират еспертите ни.


Десислава Атанасова е посочила качества на експерт, която умее да пази своите визии с правни причини и като подобен ще успее да се абстрахира от своите политически убеждения и да се подчини на напълно на правни причини в своята активност като конституционалист.

 

" Правото е първата ми огромна фантазия. По стичане на събитията се занимавам с политика дълго време.Да, магистратски опит ми липсва, само че съм уверена, че имам парламентарен подобен ", сподели от своя страна Десислава Атанасова.

 

Днес Конституционен съд се произнесе във връзка с мандата на бъдещите съдии от квотата на Народно събрание, които ще бъдат определени със забавяне, откакто президентът Румен Радев сезира по въпроса.

Според тълкуването на Конституционен съд от през днешния ден, парламентарен арбитър, определен или назначен след планувания период, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР