И двете големи партии в Германия излъчват безпомощност. Липсват им

...
И двете големи партии в Германия излъчват безпомощност. Липсват им
Коментари Харесай

Германия е на прага на тежки трусове

И двете огромни партии в Германия излъчват беззащитност. Липсват им кадрови капацитет и стратегии, с които да отговорят на най-парещите въпроси на обществото. Германия я чакат политически земетресения, твърди Инес Пол в разбор за Deutsche Welle .
В политическа Германия резултатите от европейските избори провокираха същинско земетресение, чийто помитащ резултат се прояви и тези дни. Оставката на Андреа Налес като председателка на ГСДП не е просто някакъв вътрешнопартиен проблем на социалдемократите – тя е нещо доста повече, тъй като символизира в идентична степен положението както на ГСДП, по този начин и на ХДС.
Нека не забравяме, че таман тези две огромни партии ръководят Германия от основаването на Федерална Република Германия до през днешния ден, въпреки и в разнообразни съдружни обединения. В момента и двете партии не разполагат с капацитета, който е нужен, с цел да се носи лидерска отговорност – капацитет и като стратегия, и като персони.

Да стартираме от християндемократите. След като Ангела Меркел се отдръпна от лидерския пост в ХДС, принудена от неприятните резултати на провинциални избори, вътрешнопартийните битки за власт излязоха отвън надзор. Новата председателка на ХДС и евентуална наследничка на Ангела Меркел към този момент прави прекомерно неубедително усещане. В предизборната битка за европейския избор Анегрет Крамп-Каренбауер подхвана флирт с дясното крило на ХДС, само че това не донесе нищо на партията ѝ. Напротив.
Още по-неприятен гаф тя позволи с рецензиите си във връзка политическото видео на един влогър в Ютюб. Крамп-Каренбауер се опита да показва неотстъпчивост, настоявайки за по-сериозен надзор в интернет, само че апелът ѝ като бумеранг удари в последна сметка самата нея. И партията ѝ, която сега наподобява грохнала, изхабена и всичко друго, само че не и подготвена за бъдещето.

За социалдемократите обстановката е още по-сложна. Те към този момент от шест години са младши сътрудник в необятната коалиция с ХДС/ХСС и през цялото това време не съумяха да предложат никаква опция на умелата политика, която водеше канцлерката. ГСДП прокара концепциите си за минимална работна заплата и повече помощ при развъждането на деца, само че в последна сметка дивидентите обра Ангела Меркел. Основният проблем се състои в това, че под управлението на Меркел ХДС окупира редица демократични позиции и с това доста стесни периметъра на ГСДП. А вместо с промени в политиката си, социалдемократите дават отговор с вътрешнопартийни битки и с честа промяна на управлението.
Сега от постовете си се отхвърли и актуалната председателка на ГСДП. Оттук-нататък всичко наподобява допустимо. В допитванията социалдемократите доближиха такова дъно, че мнозина към този момент приканват да се постави завършек на кошмара, наименуван " необятна коалиция ". Независимо от цената. Но това е доста рисково. Защото какво ще стане, в случай че още тази година се проведат предварителни парламентарни избори? Нито социалдемократите, нито ХДС/ХСС сега разполагат с персони, които могат да бъдат безапелационни водачи.
Нито една от тези партии не разполага с предизборна платформа, която предлага отговори на парещите въпроси и грижи на жителите. Опазването на климата е единствено една от тези грижи, която сега просто изпъква по-силно от останалите.

Разбира се, Германия си остава постоянна народна власт. Така че даже да се проведат предварителни избори, отново не съществува заплахата десните популисти и националисти да се доберат до държавна власт. В тези размирни времена това е добра вест, която Германия излъчва към Европа и света.
А ролята на Германия в Европа и в света сега е значима, тъй че не трябва политиката ѝ да става пленник на фракционни борби и битки за власт. Затова дано и християндемократите, и социалдемократите да не избързват с решенията. В момента ни трябват не спонтанни, а верни ходове. Важно е Германия да остане постоянна и предвидима за сътрудниците си в интернационалната политика. Условие за това е през днешния ден да се работи по политическия строеж на бъдещето, а не само по опазването на властта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР